Тревожен е фактът, че телевизията, лаптопът, таблетът, телефонът и т.н. стават неотменна част от ежедневието и на най-малките. Днес те буквално израстват пред застрашаващото здравето им излъчване на мониторите, синия екран и радиационния фон от телефоните и всички останали мобилни устройства. Ето защо препоръките на специалистите се свеждат до ограничаване на времето за общуване на децата с черната техника. Към родителите на деца между 0 и 2 години учените отправят апел да избягват тотално всякаква близост на малчуганите си до каквато и да било електронна апаратура. Децата от 3 до 5 години не бива да прекарват повече 1 час на ден пред телевизора или таблета например. А тези – между 6 и 18 години – не повече от 2 часа.

Ето 10 застрашаващи здравето и живота фактора, свързани с въздействието на таблетите и телефоните върху здравето на децата, които Американската академия по педиатрия и Канадското дружество по педиатрия изтъкнаха като най-опасни. Или по друг начин казано - честото общуване на децата с мобилните устройства води до:

1. Нарушаване на умственото развитие

Имайки предвид, че периодът между 0 и 2 години се характеризира с интензивно развитие и нарастване на мозъка и мозъчната кора, всяко прекомерно въздействие на външни фактори, особено електронни, може да причини нервни разстройства, забавяне в умственото развитие, нарушаване на концентрацията, повишена импулсивност и т.н. Това е етап, през който нервната система е подложена на най-интензивен растеж и развитие, поради което е и най-уязвима и крехка. Ето защо всеки родител трябва да подходи с изключително внимание към този проблем.

2. Изоставяне в интелектуалното и физическо развитие

Твърде тревожен е фактът, че едно от всеки три деца в САЩ, постъпвайки в училище, демонстрира слаба памет, ниски резултати в обучението и общоинтелектуално и физическо забавено развитие.

3. Затлъстяване

В резултат от прекомерния контакт с технологиите се наблюдава епидемично нарастване на броя на затлъстелите деца по света. Всяко четвърто дете в Канада и всяко трето в САЩ страдат от наднормено тегло. Рискът от развитие на диабет и други заболявания при тези деца е с 30 % по-висок, отколкото при останалите.

4. Лишаване от сън

Тревожни са и фактите, свързани с доброволното лишаване от сън на пристрастените към компютърните игри деца. По-обезпокоителното обаче е заниженият контрол от страна на родителите. 75 % от децата в САЩ разполагат с компютърна система или най-малкото – с телевизор в спалнята си... Така става обясним и ниският успех на 75 % от 9-10-годишните деца в училище.

5. Психичeски разстройства

В резултат на манията по компютрите и телефоните зачестяват случаите на детска депресия, тревожност, дефицит на вниманието, аутизъм и различни други психози. Едно на всеки шест деца в Канада в резултат от редовния и постоянен контакт с технологиите страда от по-леки или по-тежки психични заболявания, които лекува с психотропни средства и медикаменти.

6. Агресия

Прекаленото натоварване на психиката и съзнанието с не дотам качествена информация водят до проявата на често необяснима избухливост и агресия към околните.

7. Ранна деменция

Честото общуване на малчуганите с технологиите крие риск и от нарушаване дейността на предния мозък, изразяваща се в намаляване на концентрацията и паметта. Това крие сериозната опасност от отключването на ранна деменция.

8. Пристрастяване

Според последни данни 1 на всяко 11-то дете в Канада на възраст между 8 и 18 години вече е пристрастено към технологиите. Това състояние се изразява в психическа зависимост, подобна на тази към наркотиците.

9. Радиационно облъчване

През май 2011 г. Световната здравна организация класифицира мобилните телефони (и някои други безжични устройства) в рискова категория 2B (възможен канцероген). През декември 2013 г. д-р Антъни Милър от Университета за обществено здраве в Торонто, въз основа на последни научни изследвания, съобщи, че облъчване с радиочестоти следва да бъде прекласифицирано в рискова категория 2А (вероятен канцероген), а не 2B (възможен канцероген). Такава констатация идва да потвърди реалния и потенциална заплаха от заболявания вследствие на радиационното облъчване, чийто източник са различните безжични устройства. Така че, в реда на нещата е да държим децата си колкото се може по-дълго време далеч от мобилните телефони.

10. Липсващ интерес към книгите

За жалост едно от най-тежките и негативни последствия от обсебващото въздействие на мобилните устройства върху съвременните деца е лишаването на компютърното поколение от безценното общуване с книгите. Докато четенето развива въображението, провокира мисълта, компютърът толерира леността и ограничава мечтите.