...дали в тях или в човека, с който ги споделя.

#Бананови кексчета с джинджифилови сърца
Продукти за 12 броя:
1 ½ ч.ч. брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
1 ½ ч.л. канела
¼ ч.л. карамфил
½ ч.л. сол
¾ ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. растително масло
½ ч.ч. меласа
1 голямо яйце + 2 големи жълтъка
1 ½ ч.ч. банан, намачкан на пюре
¼ ч.ч. заквасена сметана
3 с.л. млян пресен джинджифил
За глазурата:
1ч.ч. захар
1-2 с.л. прясно мляко
¼ ч.л. ванилова есенция
⅛ ч.л. сол
джинджифилови бисквитки

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Намаслете и набрашнете леко формите за кексчетата. В средно голяма купа смесете брашното, бакпулвера, канелата, карамфила и солта. В друга купа комбинирайте кафявата захар, растителното масло, меласата, яйцето и яйчните жълтъци. Пюрираните банани смесете със сметаната и джинджифила. Смесете сухите съставки с мокрите и разбъркайте внимателно до получаването на тесто. Размесете го с банановата смес. Разпределете тестото във всяка от формичките. Печете около 20-25 минути, докато клечката за зъби, поставена в центъра на кексче излезе само с няколко влажни трохи. Извадете кексчетата и ги поставете настрана, докато се охладят. Междувременно пригответе глазурата, като смесите всичките, приготвени за нея, съставки в голяма купа. Покрийте обилно върха на всяко кексче с получената глазура. Накрая декорирайте всяко кексче с по една джинджифилова бисквитка във формата на сърце.

#Портокалови кексчета с кардамон и глазура от сметана>>

#Портокалови кексчета с кардамон и глазура от сметана
Продукти за 12 броя:
1½ ч.ч. брашно
1½ ч.л. бакпулвер
1½ ч.л. кардамон
½ ч.л. сол
½ ч.ч. краве масло на стайна температура
1 ч.ч. захар
1 с.л. ситно настъргана портокалова кора
1 голямо яйце + 2 големи яйчни жълтъка
1½ ч.л. ванилов екстракт
½ ч.ч. кисело мляко
За глазурата:
¼ ч.ч. какао на прах
¼ ч.ч. вряща вода
4 с.л. краве масло на стайна температура
½ ч.ч. нарязан на парченца тъмен шоколад, топен
½ ч.ч. заквасена сметана
3 с.л. пудра захар
⅛ ч.л. сол
захаросани портокалови корички

Приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Намаслете и набрашнете 12 форми за кексчета. Изсипете брашното, бакпулвера, кардамона и солта в средно голяма купа. Смесете маслото, захарта и настърганата портокалова кора в друга голяма купа и разбийте с миксер около 4 минути до образуването на пухкава пяна. Добавете яйцето и жълтъците, едно по едно, а след това – и ванилията. Брашнената смес и киселото мляко прибавете постепенно към сместа от захар и яйца. Разпределете тестото във всяка от формичките. Печете около 20-25 минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра на едно от кексчетата, излезе само с няколко влажни трохи. Извадете кексчетата и ги поставете настрана, докато се охладят. Междувременно пригответе глазурата, като смесите какаото на прах с вряща вода в голяма купа. Оставете да изстине леко, след което добавете маслото, разтопения шоколад, сметаната, пудрата захар и солта. Покрийте обилно върха на всяко кексче с получената глазура. Ако желаете, може да гарнирате със захаросани портокалови корички, потопени в шоколад.