Ако искате да се поглезите с много лесен и изискан деликатес или да направите впечатление, където трябва, задължително трябва да овладеете базовата рецепта за Киш. След това спокойно може да впрегнете фантазията си и да комбинирате до безкрай любимите си продукти, зеленчуци, сирена, яйца и сметана или просто да импровизирате с продуктите, които в момента се намират в хладилника ви.
Класическата рецепта е с основа от ронливо тесто и наподобява пай. Много практичните французи обаче го заместват с обикновено готово бутер тесто, с което съкращават времето за приготвяне наполовина. Ние предпочитаме класическия вариант, но ви съветваме да експериментирате и да изберете своята версия. И двата вида тесто можете да приготвите предварително и да съхранявате една седмица в хладилник. Ако решите да замразите тестото, не забравяйте да го извадите от фризера поне 4 часа преди обработката. В този случай пак го премесете и оставете да почине за 15 минути в хладилник преди да продължите с рецептата.
Представяме ви основната рецепта за Киш Лорен, всепризнат цар на кишовете и две много популярни вариации.
За ронливото тесто:
200 грама брашно
100 грама масло
4 супени лъжици студено прясно мляко или студена вода
Сол
1. Пресяваме брашното и правим кладенче.
2. Слагаме в кладенчето нарязаното на малки късове масло, млякото и солта.
3. Месим бързо и енергично до получаването на твърдо тесто.
4. Оформяме тестото на топка и оставяме за 20 минути да почине в хладилника.
Киш Лорен
Ронливо тесто
100 грама пушен бекон
2 глави стар лук
200 грама сметана
3 яйца
200 грама настъргано сирене Ементал
Сол, черен пипер, индийско орехче
1. Разточваме тестото и покриваме с него дъното и страните на форма за киш.
2. Запържваме бекона с двете глави лук, нарязани на кубчета и оставяме да изстине напълно.
3. Разбиваме сметаната и яйцата и ги овкусяваме със сол, пипер и индийско орехче.
4. Разбъркваме яйчената смес с бекона и лука и прибавяме настъргания Ементал.
5. Изсипваме пълнежа върху тестото и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато кишът придобие апетитен златисто-кафяв цвят.
Киш с пуешко филе и сушени домати
Ронливо тесто
200 грама пуешко филе
150 грама сушени домати в зехтин
200 грама сметана
3 яйца
200 грама настъргано сирене Гауда или кашкавал
Сол, черен пипер, 1 супена лъжица сушен босилек
1. Разточваме тестото и покриваме с него дъното и страните на форма за киш.
2. Задушаваме пуешкото филе и нарязаните на ивички сушени домати и оставяме да изстине напълно.
3. Разбиваме сметаната и яйцата и ги овкусяваме със сол, пипер и босилека.
4. Разбъркваме яйчената смес с филето и сушените домати и прибавяме настърганата Гауда.
5. Изсипваме пълнежа върху тестото и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато кишът придобие апетитен златисто-кафяв цвят.
Киш с праз и шунка
Ронливо тесто
3 стръка праз
200 грама варена шунка тип Пражка
20 грама масло
200 грама сметана
3 яйца
200 грама настърган кашкавал
Сол, черен пипер, естрагон
1. Разточваме тестото и покриваме с него дъното и страните на форма за киш.
2. Задушаваме шунката и праза в маслото и оставяме да изстине напълно.
3. Разбиваме сметаната и яйцата и ги овкусяваме със сол, пипер и малко естрагон.
4. Разбъркваме яйчената смес с праза и шунката и прибавяме настъргания кашкавал.
5. Изсипваме пълнежа върху тестото и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато кишът придобие апетитен златисто-кафяв цвят.