След като се запознахме накратко с традиционните коледни блюда на Франция и Великобритания, днес ще прелетим над океана, за да кацнем в Латинска Америка и ще се нагостим с чудните ястия, с които мексиканци посрещат коледните празници.

Екзотичните плодове и салати, яхниите с месо и качамакът със сос от чили са сред най-важните блюда навсякъде из страната на сомбрерото.

В южните региони на почит е печената пуйка, рибата треска пък е гвоздеят на коледната вечер в централно Мексико. На север се похапват специалитети, известни под името "Тамале" – ястие, което се приготвя на основата на тесто, направено от царевица и с плънка от мляно месо (свинско и пилешко), сирене, плодове, зеленчуци и лют червен пипер. Обвива се с листа от царевица или живовляк, които преди консумация се отстраняват. Готви се на пара или се вари.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

За десерт се поднасят най-разнообразни лакомства, сред които сладки бухтички "Бунюелос", пудинг с тортила, поръсена с канела и захар, стафиди и ядки, както и неотменният коледен мексикански сладкиш, известен като "Хлябът на влъхвите" или "Роска де Рейес". За декорацията му се използват смокини, дюли, череши и/или сушени и захаросани плодове. Този сладкиш се приготвя специално за празника на Богоявление /6 януари/.

В Мексико именно тогава децата поучават своите коледни подаръци, които се приписват на тримата мъдри мъже, дошли да се поклонят на родилия се Месия (а не на Дядо Коледа) Според обичая в „Хляба на влъхвите” се поставя фигурата на младенеца Исус. В чието парче се падне фигурката на бебето, този човек е "кръстник" на Исус за тази година.

Следват оригиналните рецепти на две от емблематичните коледни ястия на мексиканците>>

#Тамале с плънка от свинско
Продукти:
1 кг свинско месо
4 скилидки чесън
1 ½ глави лук
4 люти чушки, почистени от семките и стеблата
2 ч.л. сол
2 ч.ч. царевично брашно
6 листа от царевица
300 мл бульон телешки
1 пакетче бакпулвер
¾ ч.ч. мас
1 ч.ч. квасена сметана
1 л вода

Приготвяне:
Месото се поставя в тенджера заедно с лука и чесъна и се покрива с вода. След като заври, огънят се намалява и се оставя да къкри за около 2 часа. Изчистените люти чушлета се слагат в малка тенджерка заедно с 2 чаши вода. Вари се без капак 20 минути. Отстранява се от котлона и се оставя настрани да се охлади. Чушките се слагат в блендер и се смилат до получаването на гладка смес. Сосът се прецежда и се добавя сол на вкус. Вареното месо се накъсва и се смесва с 1 чаша от лютия сос. Разбърква се добре.

Царевичните листа се накисват в купа с топла вода. В голяма купа се слага маста с една лъжица от бульона, докато стане пухкава. Царевичното брашно, бакпулверът и солта се смесват, след което се добавят към мазнината.

Сипва се още бульон, ако е необходимо за образуването на тесто.Тестото се разпределя върху всяко листо от царевица, слага се по една лъжица от плънката и се завива, подобно на сърма. Вари се около 1 час.

След като тамале са готови, листатата се отстраняват и плънката се полива с лютия сос. Сервира се със заквасена сметана.

#Роска де рейес, или сладкишът на влъхвите
Продукти:
800 г пшенично брашно
250 г краве масло
150 г захар
3 яйца
7 яйчни жълтъка
2 с.л. ванилин
2 с.л. портокалова кора
35 г мая
1 щ. сол

За украса:
1 разбито яйце
захаросани плодове
разтопено масло

Приготвяне:
Смесете маята с половин чаша топла вода и 2 с.л. брашно. Оставете да престои 15 минути. Смесете брашното, яйцата, жълтъците, ванилията, портокаловата кора, маслото, солта и добавете разредената мая.

Замесете тесто. Оставете го на топло място в продължение на 1 час, покрито с кърпа, докато удвои обема си. Омесете тестото отново и оставете да престои на топло още 1 час повече. Оформете тестото пръстеновидно, като го осучете на плитка. Оставете да престои 30 минути.

Разбитото яйце нанесете на тънък слой върху повърхността на тортата. Наредете отгоре и нарязаните на ситно захаросани плодове. Печете при 150 ° С около 40 минути. Намажете с разтопеното масло.