След като се запознахме накратко с традиционните коледни блюда на Франция и Великобритания, днес ще прелетим над океана, за да кацнем в Латинска Америка и ще се нагостим с чудните ястия, с които мексиканци посрещат коледните празници.

Екзотичните плодове и салати, яхниите с месо и качамакът със сос от чили са сред най-важните блюда навсякъде из страната на сомбрерото.

В южните региони на почит е печената пуйка, рибата треска пък е гвоздеят на коледната вечер в централно Мексико. На север се похапват специалитети, известни под името "Тамале" – ястие, което се приготвя на основата на тесто, направено от царевица и с плънка от мляно месо (свинско и пилешко), сирене, плодове, зеленчуци и лют червен пипер. Обвива се с листа от царевица или живовляк, които преди консумация се отстраняват. Готви се на пара или се вари.

За десерт се поднасят най-разнообразни лакомства, сред които сладки бухтички "Бунюелос", пудинг с тортила, поръсена с канела и захар, стафиди и ядки, както и неотменният коледен мексикански сладкиш, известен като "Хлябът на влъхвите" или "Роска де Рейес". За декорацията му се използват смокини, дюли, череши и/или сушени и захаросани плодове. Този сладкиш се приготвя специално за празника на Богоявление /6 януари/.

В Мексико именно тогава децата поучават своите коледни подаръци, които се приписват на тримата мъдри мъже, дошли да се поклонят на родилия се Месия (а не на Дядо Коледа) Според обичая в „Хляба на влъхвите” се поставя фигурата на младенеца Исус. В чието парче се падне фигурката на бебето, този човек е "кръстник" на Исус за тази година.

Следват оригиналните рецепти на две от емблематичните коледни ястия на мексиканците>>