Малки шоколадови мъфини
Продукти:
90 г брашно
1 ч. л. сода
20 г какао
1 яйце
60 г захар
60 мл прясно пълномаслено мляко
50 г масло
50 г шоколадов чипс
25 г шоколадови стърготини или пръчици за украса
Смесете брашното, какаото и содата. Разбийте маслото на средна скорост с миксер. Добавете захарта постепенно и продължете да разбивате, докато стане пухкава смес. След това чукнете и яйцето. На 3 части добавете сухите съставки, смесени с брашното, млякото и шоколадовия чипс.
Поставете хартиени кошнички. Напълнете ги със сместа до 1/3. Поръсете с шоколадови стърготини.
Пече се във фурна за 15 минути в предварително загрята на 180 градуса.
Ягодови мъфини с розмарин
Продукти:
175 г брашно
½ с. л. сода
50 г бяла захар
¼ с. л. сол
60 г масло
35 г кафява захар
1 яйце
2 с. л. сметана
¼ чаша пълномаслено мляко
1 с. л настъргана лимонова кора
2/3 ч. ч. ягоди, нарязани на малки парченца (свежи или от компот)
1 стрък розмарин
Смесете брашното, содата, бялата захар, лимоновите стърготини, листенцата на розмарина и солта. В друга купа смесете размекнатото масло, кафявата захар, яйцето докато станат хомогенни, без бучки. Добавете ягодите и внимателно разбъркайте, така че да не се смачкат. Разбийте сметаната и млякото с яйчената смес.
Напълнете хартиените чашки за мъфини или гнездата на формата малко повече от половината. Пекат се 25 минути, докато придобият златист вид.
Независимо кой вид мъфини изберете да направите – шоколадови или ягодови, и двата вида може да направите с изкусителна коледна украса. Нужни са ви захарни перли, цветни захарни пръчици (продават се в кулинарните магазини), захарно тесто (от което може да направите различни фигури) или айсинг (глазура)– за рисуване и друга декорация.
Как да си направите роял айсин (кралска глазура):
330 г пудра захар
2 белтъка
2 ч. л. лимонов сок
Разбийте яйцата и сока с миксер, докато побелеят. Добавете пудра захарта и продължете да разбивате, докато сместа се втвърди. Разделете готовия айсинг в купи и го оцветете с хранителни бои. С него може да рисувате директно върху мъфините или върху предварително сложено капаче от захарно тесто.