По-известен като щолен, този класически десерт е традиционен за немската кухня. Оригиналното му название е именно "щрицел", което в превод от немски означава "събуден" или "прясно опечен в ранни зори хляб". Известен още в далечния 15-и век, този специалитет днес се е превърнал в най-популярният хляб и неизменен гост върху коледната трапеза в Германия. Това обаче не му пречи да е обичан и предпочитан за новогодишните празници сладкиш от страните в цяла Европа. За да изпитате оригиналния домашен вкус на щрицела, ви предлагаме, вместо да тичате до магазина, да си го сътворите сами. Не е тайна, че по традиция щрицелът може да се опече 2-3 седмици преди празника. И колкото повече престои, толкова по-вкусен става... >>

 

  • Игнажден – важно е кой ще влезе пръв в дома ви
  • Игнажденски колачета
  • Кои заболявания можем да провокираме от преяждане
  • Честита Нова Година!
  • Танците - част от Новогодишния празник
  • Баницата разточи и късмет от LadyZone вземи
  • 5 щури места за посрещане на Новата година
  • 4 златни правилата за новогодишния грим
  • Разтоварване след празничните трапези
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 2

За приготвянето на 1 щрицел са ви необходими:

300-350 едри светли стафиди
125 г малки черни стафиди
2 с.л. ром
1 пакетче мая
2 ч.л. захар
250 мл хладко прясно мляко
750 г брашно + 125 г захар
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
2 ч.л. фино настъргана лимонова кора
6 капки есенция с аромат на горчиви бадеми
1 щипка кардамон
1 щипка индийско орехче
250 г разтопено масло
100 г кандирани лимонови кори
150 г смлени белени бадеми и орехи
75 г масло за намазване
пудра захар за поръсване  >>