Независимо от липсата на мляко, яйца и масло, постните сладкиши не отстъпват по нищо на класическите. Още повече, че в миналото децата с нетърпение са очаквали дните на пости, тъй като те винаги са пристигали с купища сладки и изкусителни лакомства – бисквитки, курабийки, меденки, кексчета, които наред с маслините, до ден днешен си остават доброто старо утешение за малки и големи през постните дни.

Локумени курабийки

Продукти за 1 тава:
3 ч.ч. брашно
локум
орехи
1 ч.ч. олио
3 с.л. захар
сока от ½ лимон
250 мл газирана вода
1 пакетче бакпулвер
2 ванилии
сол
пудра захар

Мъфини с локум >>

Приготвяне:
Смесете брашното, олиото, лимоновия сок, газираната вода, захарта, винилиите, бакпулвера и солта, докато се получи меко тесто. Нарежете локума на кубчета. Откъснете парченце тесто, сложете в средата по 1-2 локумени парченца и орехова ядка и го затворете, като го оформите на топче. Печете курабиите върху готварска хартия. Докато са още топли, ги оваляйте в пудра захар или захар на кристали. По желание може и в счукани на ситно орехи.

Меденки със стафиди

Продукти за 1 тава:
300 г мед
200 мл вода
1 ч.ч. захар
½ ч.ч. олио
1 к.ч. стафиди
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
брашно, за да се получи пухкаво леко бисквитено тесто

Ябълков пай с орехи и стафиди >>

Продукти:
Разтворете меда във водата. Добавете захарта, канелата, олиото, содата, брашното и стафидите. Ако тестото не е достатъчно твърдо, добавете брашно. Разточете на фина кора. С чаша ги изрежете на кръгчета. Наредете ги в намазнена тава и ги печете в предварително загрята фурна.

Кекс с какао и кафе

Продукти:
2 ч.ч. брашно
½ ч.ч. мед
½ ч.ч. захар
1 ч.ч. гореща вода
½ ч.ч. кафе
6 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер

Карамелен кекс с ябълки >>

Приготвяне:
Разтворете меда в горещата вода заедно със захарта и кафето. Добавете какаото, брашното и бакпулвера. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете я намазнена и поръсена с брашно тава. Печете 40 минути в загрята до 180 градуса фурна. По желание поръсете готовия кекс с пудра захар.