Коледа може и да не е дошла все още, но все пак наближава. Ето защо ще е хубаво да се подготвим за нея по-отрано, за да имаме достатъчно избор да си подсладим, замезим, овкусим и украсим гозбите от празничната трапеза...  и не само.

Сушена  пастърма

Продукти:
месо от бут
смлян черен пипер
червен пипер
сол

Приготвяне:
Месото, от което е отстранена кожата и тлъстината, се нарязва на правилни парчета с дебелина 2 см. Парчетата се нареждат на редове в дървено корито, като всеки ред се ръси обилно със сол. Най-горният ред се засипва с още повече сол. След като престои така 10-12 дни, солта се отстранява, а месото се изплаква в студена вода и се окачва на сенчесто и проветриво място. Като позасъхне, то се пресува 24 часа под дъска, притисната с камъни, и след това отново се суши ок. 1 месец. За по.голяма трайност след пресуването пастърмата се намазва с гъста каша, приготвена от равни количества черен и червен пипер, размити с малко студена вода. Има трайност 1 година.

Сушени гъби

За сушене се използват ароматни гъби от един вид най-често печурки, манатарка, булка, пачи крак, кладница. Гъбите се почистват с четчица и кърпа от пръстта, без да се мият. Дребните гъби се сушат цели, а по-едрите се нарязват на две или на четири. Пънчетата им се отрязват до 1 см от чашката. Гъбите се сушат на слънце, нанизани на връв, която се закачва като гирлянда, или насипани върху сито, докато започнат да се чупят при натиск с пръст. Изсушените гъби се съхраняват в стъклени бурканчета с плътно затварящ се капак или в торбички от памучен плат на сухо проветриво място. Може да ги превърнете в гъбен прах, който е чудесна подправка.

Сушени ябълки

Подбират се сортове ябълки с малки семенници и със стегнато бяла възкисела вътрешност. Ранните сортове не са подходящи за сушене. Ябълките се обелват, почистват се със специално ножче и се нарязват на кръгове. Могат да се сушат нанизани на връв, във фурна при открехната врата или над радиатор на отоплително тяло.  – в последния случай нанизаните се поставят на височина, където температурата е в посочената граници.

Сушени круши

Суровите круши трябва да са средно големи, с бяло месо, без околосеменни твърди зърна. Обелват се и с полуконично ножче се изважда цветната чашка. Разполовяват се и със същото ножче се изваждат семенниците от двете половинки. Крушите могат да се оставят и необелени, но в такъв случай съхнат по-бавно.

Сушени дренки

Могат да се сушат диворастящи или от културен дрян. Сушат се с костилките. Сушенето на открито става на сянка, а във фурна или сушилня – в началото от 50 градуса, а към края – до 70 градуса. Сушените дренки се използват за подобряване на вкуса и аромата на ошава, за приготвяне на желета и са много ценни като лечебно средство.

Сушени шипки

Шипките се сушат на открити сенчести и проветриви места. От тях се приготвя силно витаминозен чай, шипково питие и т.н.

Сушени сливи

Важно условие е сливите да са зрели и брани на ръка. Бруленето или тръскането уврежда плодовете и сливите не са годни за сушене.

След измиването им, за да се ускори сушенето, сливите се бланшират  2-3 секунди.  В кипяща вода, в която е разтворена сода за хляб (на 1 вода 1 г сода), при което обаче външният вид се влошава. Подсушените плодове се нареждат в сита, като всяка слива се поставя вертикално, така че мястото на дръжката да остава отгоре, за да не изтича сокът. Сливите се сушат най-добре в специални сушени на два етапа – най-напред температура 50 градуса, а през последните 10 часа – до 80. Тази температура не трябва да се превишава, защото гроздовата захар, която съдържат сливите, лесно карамелизира и изгаря. Сушенето в сушилня продължава 25-30 часа. Добре изсушените сливи трябва да не са напукани и да имат черен лъскав цвят. Краят на сушенето се определя по следните белези – костилката да не се изважда при натиск, месото да е стегнато и при хващане на шепа сливите да са гъвкави и да не залепват една за друга. От 100 кг пресен плод се получават 30 кг сушени сливи.