Запознайте се с няколко плодови изкушения, които несправедливо са наречени с прозаичното име "супи”. В различните европейски страни тези нежни десертни гозби си приличат по начина на приготвяне, а се различават по плодовете, които са в основата на всяка една от тях. Вероятно в първия момент ще ги възприемете като компоти, но всъщност това не е така, тъй като технологията за направата им е съвсем различна. Когато си ги измайсторите, сами ще се убедите, че могат да бъдат наречени само и единствено вълшебства. Всички рецепти са за 4 порции:

>>

 

Немска с малини

Продукти:

500 г малини (пресни или замразени)
100 г захар
40 г нишесте
щипка сол
500 мл бяло вино
500 мл вода
бишкоти

Приготвяне:

Измитите малини се поръсват с половината от захарта и ги слагат в хладилника. Нишестето се разбива с водата, щипка сол и останалата захар и се сварете за няколко минути. Сваля се от огъня и се добавя виното. След като поизстине леко, се залива с малините. Поднася се с бишкотите.

 

Датска супа с ябълки

Продукти:

700 г ябълки
1 лимон
200 г ябълков сок
канела
захар

Приготвяне:

Ябълките се нарязват на ситно и се заливат в съда, в който ще готвим с вода, докато се покрият. Задушават се на тих огън. Пасират се и накрая се прибавят захарта, канелата и лимоновия сок. Сервира се още топла.

 

Австрийска с ягоди

Продукти:

500 г ягоди (пресни, сушени или замразени)
300 мл бяло вино
250 г захар
½ лимон

Приготвяне:

Избират се част ягодите – по-твърдите, и се слагат в хладилника. Останалите се пасират, разбъркват се със захарта и лимоновия сок. Получената смес се изстудява добре. Сервира се, разпределена в десертни чаши и украсена с целите ягоди.

 

Норвежка със сливи

Продукти:

200 г сушени сини сливи без костилките (или пресни)
50 г овесени ядки
1 л вода
ок. 250 мл портокалов сок
захар на вкус

Приготвяне:

Сливите се нарязват и сваряват заедно с ядките във водата, докато поомекнат. Прибавят се сока и захарта. След като сместа изстине, порциите се поднасят с украса от бисквити.

Руска с касис

Продукти:

300 г касис
700 мл червено вино
100 г захар

Приготвяне:

Захарта се вари във вода, докато се получи гъст сироп. Едва тогава се прибавя виното и плодовете. Кипва се, като се бърка непрекъснато. Може да се поднесе и топла, и студена.