Отрупана трапеза. Цялото семейство. Сладка раздумка. Коледа е чудесен празник, който рано или късно обаче кулминира в мащабно, грандиозно хранене с най-вкусните ястия. И тази ода на радостта би била нищо без грандиозния акорд на десерта. Събрахме малко примери от света, където добре разбират колко е важно да се хапва сладко накрая.

Дания – Risalamande

Датският десерт risalamande има френски корени – думата означава буквално “ориз с бадеми”. Това е относително модерен десерт, но Коледа без него е невъзможна. Към рецептата за обикновено мляко с ориз добавяте разбита сметана, ванилов сос и натрошени бадеми. Десертът се сервира студен, полят с черешов сос. Традицията повелява освен натрошените бадеми да добавите и един цял – ако ви се падне, докато сладко похапвате, сами разбирате, че от късмет няма да се отървете.

 

 

Великобритания – Plumpudding

 

Средновековната традиция на сливовия пудинг е запазена и до днес, когато коледната трапеза на кралство Великобритания би изглеждала осиротяла без тази вкусна желирана топка плодове. Бързаме да уточним, че в сливовия пудинг сливи няма – поне не по рецепта, а името идва от средновековната употреба на думата plum в смисъла на “стафиди”. Пудингът представлява желирани сушени плодове от общ характер, овкусени според желанието ви с канела, джинджифил и други подправки. Пудингът също така е обилно напоен с алкохол, като е нужно да престои поне месец, за да “стегне”, а алкохолът да проникне във всяка текстура на някога сушените плодове. Желиращият ефект се постига с разбъркани яйца и говежда мас – много вкусно!

Италия – Panettone

 

Панетоне е италиански десерт, познат и в България в последните години - характерната му бухнала форма подсказва близостта в кулинарните традиции, които ние интерпретираме с нашенски, пухкав козунак. Панетонето търси корените си още от времето на Римската империя. Но победоносният му поход на коледната трапеза се случва след Втората световна война, когато група милански пекари започват да произвеждат много панетоне, при това на отлична цена. Всичко останало е история – и пухкаво парче вкус, което можете да преглътнете по-лесно с чаша дижестив.