Варени кестени
Кестените се варят ок. 70-90 минути в покрит съд. В райони, където има много кестени, населението си е пригодило специални медни съдове (гюмове) с тесен отвор, откъдето парата, получена при варенето, излиза трудно. Така сварени, кестените запазват специфичния си вкус и сладост. Поднасят се топли.
Печени кестени
Избират се здрави, нечервясали кестени, рязват се откъм върха и се пекат върху електрически котлон. Поднасят се топли. Ако не е възможно да се сервират веднага, се държат в затворени съдове.
Озахарени кестени
Обелват се 1 кг плодове и се варят във вода с шепа пшеничени трици. Щом втората обвивка омекне и започне да се отделя, кестените се отцеждат. Обелените ядки се пускат внимателно в гъст сироп (1 л вода и 1 кг захар се варят 15 минути). Когато сиропът се сгъсти напълно, целите ядки се изваждат и се нареждат върху мрежа, за да се изцедят. Сиропът отново се сгъстява, като към него се прибавя и изцеденият от ядките сироп. Всяка ядка се залива с лъжичка топъл сироп 4-5 пъти. Накрая, при последното заливане, се прибавят няколко капки лимонов сок. Като изстинат напълно и престоят няколко дни, ядките се загъват поотделно в станиол и се подреждат в кутия. Поднасят се като много фино допълнение към вечерния бюфет.