Ако все още не сте заредили кухненското шкафче с примамливите тумбести бурканчета, натъпкани догоре с плодчета, събрали вкуса на слънцето и окъпани в захарен сироп, време е да го направите. Ние ви поднасяме няколко примамливи идеи за сладка зимнина, събрала очарованието и сладостта на лятото:

Сладко от дренки

Домашното сладко от дренки заслужава вниманието на Негово Величество Небцето не само заради нежния си сладко-стипчив чар, но и заради здравословното, регулиращо обмяната на веществата, въздействие.

Продукти:
1 кг едри дренки от културен дрян
1,5 кг захар
1 ч.л лимонена киселина

Приготвяне:
Дренките се измиват и се изваждат костилките им. За целта се отрязва съвсем малко връхчето откъм дръжката и с леко притискане между пръстите костилката излиза. Насипват се със захарта в емайлиран съд, стръскват се, за да се овалят в нея, и се оставят 24 часа на хладно място. На следващия ден се прибавя ½ ч.ч. вода и постепенно с леко разбъркване се загряват до стопяване на захарта. Щом сместа кипне, тя се сваля от огъня , но след 2-3 часа се вари отново 20 минути на умерен огън. Добавя се лимонената киселина, разтворена в 1 ч.л. вода, с  която сладкото ври още 1 минута. Съдът се снема от огъня и се оставя да се охлади, без да се захлупва с капак. Сладкото се насипва в буркани на следващия ден, след като плодовете са се напълнили със сироп.

 

Сладко от черни маслини

Един невероятен сладък специалитет, идващ от Гърция...

Продукти:
300гр. захар
250 г зелени маслини
200 г вода
кората на 1 лимон
сок от 1 лимон
2-3 парченца кардамон

Приготвяне:
Сварете захарта и вода в продължение на 5 минути. Нарежете на тънки филийки маслините и ги изсипете в сиропа. Намалете огъня и добавете кората и сока от лимон заедно с кардамона. Варете, докато сместа се сгъсти. Разпределете сладкото в сухи, затоплени бурканчета. Затворете ги с капачки, обърнете ги надолу и оставете така, докато изстинат.

Снимка: mycookingbookblog.com

Сладко от лимони

Завладяващо, меко, нежно и обливащо с радост и наслада небцето и душата...

Продукти:
1 кг лимони
1,5 кг захар

Приготвяне:
Лимоните се измиват с топла вода. Жълтата част от кората се настъргва на ситно, след което на два пъти лимоните се пускат в кипяща вода за по 5 минути, като водата се сменя. Отцеждат се и се разрязват по дължината на две, а след това всяка половина  - на полукръгове. Изваждат се семките, след което резените се пускат в кипящ сироп от 1 кг захар и 1 ч.ч. вода, след което съдът се снема веднага от огъня. След 1 час сладкото се кипва отново и се вари 5 минути, добавя се останалата (500 г) захар. Разбърква се, за да се разтопи, и съдът се сваля отново от огъня. След 5-6 часа сладкото се доварява до необходимата гъстота около 15 минути. Обира се пяната и горещото сладко се изсипва в буркани, които се затварят след охлаждането им.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos