Картофи в мляко

1 кг обелени и измити картофи се нарязват на кубчета и се варят 10 минути във вода, след което водата се излива. Картофите се заливат с 400 г горещо прясно мляко и се варят още 20-30 минути на слаб огън. Към така приготвените картофи се добавя около 50 г краве масло и сол на вкус. Разбъркват се чрез разклащане на съда.

 

Картофи със сметана

1 кг изчистени картофи се варят в подсолена вода. След изливане на водата, към тях се прибавят 100 г сметана, 25 г краве масло, сол на вкус и ситно нарязан магданоз. Разбъркват се и се поднасят. Поднесете с гарнитура от зелена салата и гъби. По желание всяка порция облейте с по 1 с.л. сметана.

 

Картофени кюфтенца

1 кг измити картофи се сваряват, обелват се преди да изстинат и се намачкват. Към полученото пюре се добавя 1 с.л. олио, 2 яйца и 60 г брашно. Продуктите се смесват добре и от сместа се оформят кюфтета. Изпържват се и от двете страни и се поднасят с гарнитура според сезона и предпочитанията.

Картофена крем супа

Нареже 1 глава лук на ситно и леко запържете. Добавете 500 г обелени и измити картофи, залейте с 3 чаши вода, посолете и варете 25-30 минути. Сварените картофи претрийте заедно с отварата, добавете 400 г горещо прясно мляко и разбъркайте. Преди да поднесете, застройте супата с 25 г краве масло, 150 г прясно мляко и 2 жълтъка. Сервирайте с хрупкави филийки препечен пшеничен хляб.