Продължаваме с обещаната поредица от рецепти в избран цвят. Ред е на лилавия. Плодовете и зеленчуците от тази нежна гама дължат яркия си наситен цвят на виоланина. Благодарение на растителния пигмент антоцианидин пък виолетовите патладжани, цвекло, боровинки, грозде и сливи са не само сладки за окото, но оказват изключително благотворно влияние върху здравето. Консумацията им  намалява риска от някои видове рак, засилва паметта и подпомага сърдечната дейност. Боровинките пък са същински шампиони по количеството си на антиоксиданти.

Салата с чесън и цвекло

Продукти:
2 бр. цвекло
2 скилидки чесън
100 г моцарела
зехтин
2-3 с.л. квасена сметана
сол
кедрови ядки

Приготвяне:
Измийте и сварете цвеклото, докато омекне. Настържете го в голяма купа, след това прибавете настърганото сирене и пресования чесън. Добавете сметаната, малко зехтин и сол на вкус. По желание може да декорирате с кедрови или орехови ядки и/или стафиди.

Пълнени патладжани със зеленчуци

Продукти:
3  патладжана
2 глави лук
1 морков
1 чушка
2 домата  
1-2 скилидки чесън
1 чаша грах и/или царевица
сол и черен пипер
 
Приготвяне:
Измийте патладжаните, отстранете стеблата и нарежете всеки един от тях по дължина на две половинки. С помощта на лъжица отстранете вътрешността на патладжаните. Пригответе плънката - леко запържете в масло нарязания лук, нарязаните на малки парченца моркови, добавете черен пипер и част от отстранената и нарязана вътрешност на патладжаните. Най-накрая добавете доматите, царевицата (и/или граха) и чесъна и отново овкусете с черен пипер и сол. С получената смес напълнете всяка половинка. Наредете ги в намазнена тавичка, покрийте обилно всяка от половинките с настърган кашкавал и ги поставете в предварително загрята на умерен огън фурна. Печете около 30 минути.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Боровинков пай

Продукти:
1 ч.ч. брашно  
½ ч.ч. овесени ядки
1 ч.ч. захар
3 яйца
½ ч.ч. краве масло
1 ч.л. бакпулвер
200 г пресни боровинки

Приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, докато тя се разтвори напълно. Към яйчената смес прибавете омекналото масло, пресятото с бакпулвера и овесените ядки брашно и всичко разбийте с миксер до получаването на гладка и гъста смес. Изсипете в нея боровинките и разбъркайте. Изсипете сместа в намаслена и посипана с брашно тавичка и загладете с лъжица. Поставете десерта в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете до готовност. Покрийте с квасена сметана, смесена с пудра захар и поръсете с още пресни боровинки.

Тарта със сини сливи

Продукти:
150 г брашно
125 г + 3 с.л. захар
125 г смлени лешникови ядки
1 яйце
125 г краве масло, твърдо
600 г сини сливи
пудра захар

Приготвяне:

Смесете брашното със 125 г захар и ядките. Омесете тесто, като добавите яйцето, маслото на късчета и 1 с.л. студена вода. Увийте го в найлоново фолио и оставете в хладилника за 30 минути. Междувременно разполовете сливите и отстранете костилките. Нарежете плодовете на тънки резени по дължина. Разточете тестото и го сложете в тавичка, покрита с хартия. Разпределете в кръг част от плодовете, като по края оставите около 1,5 см свободна ивица. Поръсете сливите с 1 с.л. захар и прегънете върху тях краищата на тестото, като леко притиснете. Печете 15-20 минути, при 200 градуса. Останалите сливи пюрирайте с 2 с.л. захар. Кипнете сместа и добавете 2 с.л. вода, варете при непрекъснато бъркане около 5 минути. С полученото пюре намажете сливите върху тартата и върнете във фурната за още 10 минути. Когато сладкишът изстине, поръсете с пудра захар.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

 

Кейк с шампанско и грозде

Продукти:
1 ½ чаши брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сол
1 ч.ч. захар
настърганата кора на 1 лимон
2 чаши цедено кисело мляко
3 големи яйца
1 ч.л. ванилия
3 с.л. олио
3 с.л. ябълков сок
2 с.л. краве масло, разтопено
1 чаша шампанско
1 чаша нарязани бадеми
1 чаша зрънца от черно грозде, разполовени и почистени от семките (ако са едри)

Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Смесете брашното, бакпулвера и солта в малка купа. Поставете настрана. Сложете захарта и настърганите цитрусови корички в средно голяма купа. Разтрийте настърганите парченца между пръстите си със захарта, за да подпомогнете освобождаването на маслата и след това оставете настрана. Смесете захарните корички с киселото мляко, яйцата, ванилията, ябълковия сок и олиото. Накрая добавете изстиналото разтопено масло. Бъркайте, докато се появят малки мехурчета. Добавете към сместа половината от сухите съставки и разбъркайте леко. След това добавете останалите сухи съставки и отново разбъркайте. Смесете гроздето и бадемите и прибавете тях към тестото. Полейте с шампанското. Поставете тестото в тавичка и сложете в предварително загрятата фурна. Печете 30-45 минути. След като извадите сладкиша, обърнете го и го оставете да изстине. Покрийте го със сладка сметана и гроздови зрънца.

Снимка: yummly.com