След оранжевите, жълти, лилави и червени изкушения, днес ви заливаме с още една вкусна, цветна и свежа порция от вълшебни сладки и солени творби, но този път... в зелено! Навярно добре знаете, че зеленият цвят е не само много вкусен, но и много здравословен. Зелените плодове и зеленчуци са съкровищници на витамини и минерали, като калций, желязо и магнезий.
Ябълките и крушите например са прекрасен източник на лутеин, което ги превръща в скъпоценен дар за доброто зрение и красивата кожа. Кивито и зеленият лимон (лайм) са сред първенците по съдържание на витамин С. Авокадото съдържа безценни мастни киселини, регулира нивото на холестерола, а по съдържание на калий задминава дори и бананите. Доказано е, че редовната консумация на броколи, тиквички, грах, малуря и магданоз дори може да предотврати появата на сериозни болести като рак и нарушения на сърдечно-съдовата система. Листните зеленчуци като маруля, рукола, салата айсберг, спанак, киселец и др. пък са богати и на витамин Е, който заздравява клетъчните мембрани и значително забавя процесите на стареене.
И така, моля, към рецептите >>>
Салата с тиквички и авокадо
Продукти за 4 порции:
4 малки, пресни тиквички, изплакнати и подрязани от двата края
1 голяма узрели авокадо 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
щипка сол
1-2 скилидки чесън, пресовани
3 с.л. зехтин
сокът на 1 лимон
1 с.л. фина морска сол
½ чаша шам фъстък
4 клончета мащерка
Приготвяне:
Нарежете тиквичките надлъжно на тънки филийки. Бланширайте ги в гореща вода и щипка сол за няколко минути. Оставете настрана и междувременно направете марина от чесъна, зехтина, лимоновия сок и солта. Подредете тиквичките в чиния. Поръсете ги с ядките и мащерката и полейте с марината.
Ментова салата от булгур с грах и целина
Продукти за 4 порции:
200 г ечемичен булгур
200 г замразен грах
1 глава червен лук, ситно нарязан
2 стръка целина
4 с.л. зехтин
2 с.л. червен винен оцет
1 с.л. прясно нарязана мента
¼ ч.л. сол
350 г (чедър) сирене, нарязано на кубчета
60 г запечени фъстъци или кашу
200 г домати, нарязани на кубчета
12 листа маруля, измити и подсушени
ситно нарязана мента за украса
Приготвяне:
Варете ечемичния булгур, предварително накиснат, 40 минути във вряща вода. Добавете граха, лука и целината. Отново оставете да заври и изчакайте още 5 минути. После отцедете водата и пресипете в купа. Добавете към зеленчуците зехтина, оцета, нарязаната мента, солта и малко пипер. Разбъркайте добре всичко и оставете салатата да се охлади за около 20 минути. Сложете в салатата сиренето и доматите. Застелете съда за сервиране с листа от маруля и изсипете сместа в центъра. Украсете с нарязаната мента и поднесете.
(Булгурът може да замените с киноа.)