Периодът от края на август и началото на септември е времето, през което природата ни дарява с омайната благодат на един вълшебен и благотворен за здравето плод – хинапа. Родината му е Източна Азия. У нас се отглежда като културно дърво в домашните градини и дворове, но се среща и див Хинап (по черноморското крайбрежие, в Старозагорско, Пловдивско и в долината на Струма). Поради високото съдържание на захари, нишесте, белтъци и минерални соли хранителната стойност на хинаповите плодове е много висока. Богати са на йод и желязо, както и на значително високо количество витамин C. Освен за храна, плодовете се използват като лечебно средство при заболявания на дихателната и храносмилателната система. Тези благи предвестници на есента се похапват предимно сурови, но само ако са постояли на хладно и проветриво местенце поне 2-3 седмици преди това. Тогава те доузряват и са най-вкусни! Освен че може да им се насладите в сурово състояние, от тях може да си приготвите великолепни сладкиши, конфитюри с неподражаем чар и сиропи – блаженство за сетивата.

Към рецептите >>

 

Хинапов пай

Използват се само зрели горски плодове!

Продукти:
300 г хинап
100 г смокини, пресни и нарязани на парченца
200 г горки плодове по изор (малини, боровинки, къпини)
120 г орехови ядки
4 яйца
100 г захар
30 г брашно
30 г сухар

Приготвяне:
Разбиват се яйцата. Добавя се 100 г захар и се бие, докато сместа се сгъсти. Прибавят се 30 г брашно, 30 г сухар и плодовете. Накрая се слагат и нарязаните орехови ядки и сместа се пече в намазана и поръсена  брашно тавичка. Паят се поднася нарязан на парчета и поръсен с пудра захар. След като се опече, върху него може да се разстеле глазура от 3 разбити белтъка, смесени с 200 г пудра захар и 200 г смлени орехови ядки. Пече се само отгоре.

Хинапови сладки

Продукти:
500 г брашно
4 яйца
150 г краве масло
200 г пудра захар
1 бакпулвер
250 г хинапови плодове
орехови или бадемови ядки

Приготвяне:
В отделен съд се разбиват 3 яйца. От пресятото брашно и маслото се правят трохи. Добавят се захарта, бакпулверът, суровите хинапови плодове, които се изчистват от костилките и се смачкват с ръка, и яйцата. Замесва се тесто. Разточва се кора, от която се режат най-различни по форма и големина сладки. Нареждат се в намазана с масло тава, мажат се отгоре с яйце, ръсят се с ядките и се пекат.