Бисквитки "Спондж Боб"

Продукти за 20-25 броя:
500 г брашно
250 г захар
250 г масло
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
1 яйце
3 жълтъка
кората на 1 лимон

Продукти за глазурата:
1 белтък
2 220 г пудра захар
3 щипка сол
4 няколко капки ванилова есенция

От изброените продукти за бисквитите омесете тесто и го оставете за 1 час в хладилник. Разточете охладеното тесто на кора и изрежете от нея с формички с резец различни фигурки. Сложете ги в намаслена тавичка и печете във фурна на 180 градуса около 12-15 минути. След като ги извадите, ги оставете да се охладят.

За да сътворите сладката глазура, разбийте белтъка с пудрата захар и щипка сол с миксер на средна скорост. Добавете ванилията и разбийте още по-интензивно в продължение на 2-3 минути, докато глазурата придобие гладка и гъста консистенция. Отделете част от глазурата и я боядисайте с жълта сладкарска боя. Покрийте изстиналите бисквитки с нея и нарисувайте отгоре личицето на нашумелия напоследък анимационен герой Спондж Боб.

Снимка: tipskidsparty.com

 

 

Шоколадови бисквити

Продукти за 1 тава:
120 г краве масло, размекнато
80 г кафява захар
1 щипка сол
½ ч.л. ванилия
1 яйце
150 г пшенично брашно
1 ч.л. бакпулвер
20 г какао на прах
100 г тъмен шоколад (70% съдържание на какао)
60 г сурови лешници, орехови ядки, пекан или фъстъци
3 с.л. прясно мляко

Маслото, захарта, солта и ванилията разбийте с миксера на пяна. Добавете яйцето и отново разбъркайте добре. Брашното, бакпулвера и какаото пресейте над маслено-яйчената смес. Нарежете на ситно шоколада и ядките, след което ги добавете към тестото. Добавете и 3 с.л. прясно мляко. Смесете всичко добре. Оформете 12 тестени купчинки и ги наредете в покрита на дъното тава за печене на разстояние 4-5 см една от друга. Натиснете леко с вилица. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 15 минути. След като ги извадите, оставете бисквитите в тавата няколко минути да се охладят и втвърдят. Едва след това ги поставете върху решетка да изстинат.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Солени бисквитки с извара

Продукти за 1 тава:
300 г извара
250 г краве масло
Настъргана лимонена кора на 1 лимон
2 ½ ч.ч. брашно
1 пакетче ванилова захар

Намачкайте с вилица размекнатото масло и изварата, добавете ваниловата захар, брашното и настърганата лимонена кора. Замесете меко еластично тесто, докато престане да лепне по ръцете. Разточете го на набрашнена повърхност на тънка кора (3 мм) и изрежете фигурки с помощта на различни формички. Сложете фигурките в тава, застлана с хартия за печене. Печете във фурната на 200 градуса до златисто. Оставете ги да изстинат и им се отдайте.

Снимка: cherryteacakes.com

 

Тоскански бисквити

Продукти за 20-30 бисквитки:
3 ч.ч. брашно
1 ½ ч.ч. захар
200 г омекнало сирене
½ ч.ч. прясно мляко
3 яйца + 1 за намазване
настърганата кора на 1 портокал
настърганата коран на ½ лимон
1 с.л. бакпулвер
щипка сол
2 с.л. ром
цветни захарни перлички

В купа смесете брашното и захарта. Прибавете маслото и разбъркайте с миксер на ниска скорост. Чукнете и трите яйца и отново разбийте. Следват настърганите кори, солта и рома. Бъркайте 10 минути, като прибавяте периодично мляко и оставяте сместа да го поеме. Прехвърлете върху набрашнена повърхност и месете, докато оформите топка. Опаковайте в свежо фолио и оставете за 30 минути в хладилник. Разточете тестото на кора с дебелина 0,5 см. Изрежете сладки с формички. Наредете ги върху хартия за печене и ги намажете с последното яйце, разбито с малко мляко. Поръсете обилно с цветни перлички. Печете не повече от 15 минути на 180 градуса.

Снимка: ricette.pourfemme.it