Тази седмица предлагаме на вниманието на всички верни нам кулинарни почитатели рецепти в избран и характерен цвят. Освен че есента е благодатен на плодове и зеленчуци сезон, трупали в негата си сочност и сладост през цялото лято, тя е и щедра на цветове и аромати. Оранжеви и червени, розови и лилави, жълти, бели и зелени – багри, които примамват сетивата от есенните щандове (някои от тях целогодишно) с красивите си плътни мантии и благоухания. И понеже все още сме лято и ни е трудно да се разделим с неповторимия му вкус и чар, ще включим в рецептите и някои от неговите слънчеви и гиздави рожби.

И така, днес на вниманието ви поднасяме 5 изпитани и изкусителни ястия в цвят оранж.

Плодовете и зеленчуците с такава окраска дължат слънчевия си блясък на каротина. Той е и виновник за изобилието витамини, фолиева киселина и суперполезния бета-каротин. Оранжевите храни са богати на антиоксиданти, които предпазват кожата от UV-лъчите и помагат за обновяването на клетките. Те са и мощни имуностимулатори – свойство, което дължат на високото си количество витамин С.

Към рецептите >>

 

Райски чийзкейк

1 пакетче чаени бисквити
100 г краве масло
450 г крема сирене
150 г десертно сирене по избор
2 цели яйца и 4 белтъка
200 гр пудра захар
3-4 райски ябълки, обелени и почистени от костилките
канела и джинджифил за поръсване

Приготвянето е повече от вдъхновяващо и много лесно:

Бисквитките се натрошават и разбъркайте добре с разтопеното масло до образуването на хомогенно твърдо тесто. Получената смес се разстила на тънък, около ½ см, слой върху дъното на средно голяма тава. Всички останали продукти се разбиват с миксер, като най-накрая се добавят белтъците. Сместа се изсипва върху бисквитената подложка. Сладкишът се пече около час и половина в слабо загрята фурна при температура около 110-120 градуса.
След като поизстине, кейкът обилно се покрива с нарязаните на лунички райски ябълки. За да е още по-вкусен и ароматен, накрая се поръсва с джинжифил и канела.

 

Класическа салата от зеле и моркови

300 г прясно зеле
2-3 моркова
1-2 краставици
2 домата
сол на вкус
скилидка чесън
2-3 с.л. майонеза
лимонов сок

Приготвяне:
Накъсайте на ситно зелето. Минете морковите на ренде. Нарежете на тънко доматите и краставиците. Смесете зелето и морковите. Добавете сол и пресованата скилидка чесън. Разбъркайте внимателно и стиснете с ръце. Добавете доматите и краставиците. Накрая добавете майонеза и разбъркайте добре. Накрая изстискайте лимонов сок.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Оранжева супа с тиква и бабати

500 г тиква
2-3 бр. средно големи батати
4-5 бр. средно големи моркова
1 1/3 чаша оранжева леща
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 с.л. настърган корен от джинджифил
бял пипер
черен пипер
1/3 ч.л. канела
3 дафинови листа
150 мл сметана

Приготвяне:
Всички зеленчуци се измиват и нарязват на едри парчета. Слагат се в голяма купа и се налива отгоре вода, докато се покрият. Добавят се дафиновите листа, черния и белия пипер. Вари се 40 минути, след което се добавя лещата и се вари още 20 минути, докато зеленчуците омекнат достатъчно. Дафиновите листа се изваждат. Течността се отлива в отделна купа, а зеленчуците се смилат с помощта на кухненски робот или пасатор, след което отново се връщат на тих огън. Добавят се джинджифилът, канелата и сметаната. Подправя се със сол. Отстранете от огъня и сервирайте.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Оранжева салата с портокали

2 моркова
5 сушени кайсии
1 портокал
1 ч.л. мед

Приготвяне:
Добре измитите моркови се настъргват. Сушените кайсии се нарязват на малки ивици. Портокаловата кора се нарязва на тънки ленти. Добавя се медът. Салатата се украсява с портокаловите резени и воала – пред вас е една свежа и здравословна салата, обсипана с блясъка на животворното слънце!