Ако сте скътали в някой кухненски скрин бурканчета домашно сладко, които все още стоят непокътнати, време е да промените нещата. Предлагаме ви 5 изумително вкусни десерта с участието на пресни, захаросани или консервирани плодове. Съчетанието на плодовия вкус с хрупкавата наслада на вафлени кори, готови целувки или пресни понички безспорно ще плени не само небцето ви, но и ума и сърцето ви. Всички рецепти са за 4 порции и се приготвят за отрицателно време:

Сметанов десерт с целувки

Разбийте 250 мл пълномаслена сметана. Натрошете 4 големи целувки на парчета и ги добаве към сметаната заедно с 350 мл сладко от вишни или захаросани череши. Разбъркайте леко, след което разпределете сместа в 4 стъклени чаши и сервирайте.

 

 

Пудинг Амарето с целувки >>

 

Мързелив крем с пюре от грозде и бадеми

Отцедете 350 г буркан цариградско грозде. Пасирайте плодовете (или стафидите) до гладко пюре. Сипете 425 г консерва нискомаслен яйчен крем в купа и добавете пюрето. Разпределете в 4 малки формички или стъклени чаши и охладете във фризера за 5-10 минути. Сервирайте така или поставете отгоре 1 с.л. гъста пълномаслена сметана, крема сирене или цедено кисело мляко. Поръсете белени бадеми (или шамфъстък).

Снимка: thefitnessdish.com

 

Пълнени понички с малини и касис (или с каквото сладко разполагате )

Набодете 4 кръгли понички на няколко места в горната част и ги поставете в чинии. Залейте всяка с 1 с.л. ром или портокалов сок. Поставете 250 мл сладко от малини и 50 г сладко от касис в дупката на поничката, като оставите малко и за украса. Добавете лъжица гъста сметана към всяка поничка. Поръсете с пудра захар и украсете със запазените плодове.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Мекичките на Теди >>

 

Вафлени кори със сладко от смокини

Затоплете 4 вафлени кори в тостер или в грила според указанията на опаковката. Междувременно разтопете 20 г масло в тиган и добавете 2 с.л. белени бадеми. Бъркайте няколко секунди, след което добавете 200 г сладко от смокини. Запържете, като бъркате, за около 2 минути, докато бадемите леко покафенеят. Сервирайте плодовете и ядките между вафлени кори.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Вафлени кори с глазирана ябълка и бадеми >>

 

Пържени банани и праскови

Разтопете 20 г масло в тиган и добавете 2 нарязани банана, 425 г нарязани и отцедени праскови от компот и настърганата кора на портокал. Пържете, като бъркате, около 2 минути на силен огън, докато плодовете се сгорещят и започнат да покафеняват. Залейте с 2 с.л. джинджифилов сироп или мед. Покрийте с кисело мляко или сладолед.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Вкусно и здравословно: бананови рецепти >>