Авокадото е изключително полезен, богат на витамини и минерали, плод, от който могат да се приготвят най-разнообразни и питателни ястия – от салати, през ордьоври до чудни и изкусителни десерти. Ето 5 идеи за неустоими блюда със забележителното участие на авокадото. Всяка рецепта е за 4 порции:

Безценното авокадо >>

Огретен с авокадо и бадеми

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Сипете 200 мл мляко в тенджера. Добавете 1 дебел резен лук, (като отстраните само най-външния слой на люспата), 2 тънки ленти от лимонова кора и 1 дафинов лист. Докато млякото поема ароматите, разполовете и обелете 4 големи плода авокадо и отстранете костилките. Нарежете месестата част в купа и поръсете с 2 ч.л. лимонов сок, малко смляна черен пипер и разбъркайте. Подредете половината резени авокадо в съд за печене, поставете отгоре 50 г меки сушени домата и завършете със слой от останалите резени авокадо.

Отстранете резена лук от млякото. Смесете 2 с.л. брашно с още 200 мл прясно мляко и 1 ч.л. дижонска горчица, след което го разбийте с топлото, ароматно мляко. Оставете сместа да заври, като бъркате, докато се сгъсти и стане гладка. Отстранете дафиновия лист и лимоновата кора, след което леко посолете соса. Сипете соса върху авокадото и поръсете с 75 г белени бадеми и ½ ч.л. червен пипер. Печете 15 минути или докато сосът започне да пуска мехурчета, а бадемите леко покафенеят.

Снимка: expatgourmand.blogspot.com

 

Любовно гуакамоле >> 

 

Лесна рецепта с авокадо

Една изключително лесна за приготвяне рецепта за пикантна и питателна кремообразна разядка. Всичко, което ви е необходимо за този великолепен кулинарен шедьовър е авокадо, сирене и чесън. Колкото по-простичко, толкова по-съвършено! Вижте пълната рецепта тук >>

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

 

Печена сьомга със салца от авокадо

Загрейте предварително фурната на 220 градуса. Пригответе маринатата, като смесите в плитък съд 1 с.л. зехтин, 1 с.л. соев сос, 2 ч.л. течен мед, 2 ч.л. горчица и 1 с.л. лимонов сок. Поставете 4 филета сьомга в плитък огнеупорен съд и и ги залейте с маринатата. Печете сьомгата, без да я покривате, 15 минути или докато месото се лесно и се зачерви на места.

За да приготвите салцата, разполовете, отстранете костилките и нарежете на кубчета 2 плода авокадо. Добавете 2 с.л. бял винен оцет, 2 с.л. нарязан захаросан джинджифил и 1 счукана скилидка чесън. Нарежете 4 стръка зелен лук и тънката част от стръковете и листата на 25 г кориандър в салцата. Разбъркайте.

Снимка: simplyrecipes.com

 

Пикантен сандвич с пиле и авокадо >>

 

Салата с авокадо, яйца и домати

Сварете 6 яйца за 10 минути. Отцедете и ги сложете в купа със студена вода, за да изстинат. Смесете 120 г салатени листа с 2 едри домата и 2 плода авокадо, обелени и нарязани на кубчета. Обелете и накълцайте яйцата и ги добавете към салатата. Смесете малка връзка, около 20 г, листа от босилек (накъсан) с 3 с.л. зехтин, 2 ч.л. балсамов оцет и сол. Залейте салатата с дресинга и разбъркайте внимателно. Сервирайте веднага.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Салата с агнешко и авокадов дресинг >> 

Шоколадово смути с праскови и авокадо

И за финал едно изкусително десертно предложение за шоколадово смути с авокадо. Вижте пълната рецепта тук >>