Авокадото е изключително полезен, богат на витамини и минерали, плод, от който могат да се приготвят най-разнообразни и питателни ястия – от салати, през ордьоври до чудни и изкусителни десерти. Ето 5 идеи за неустоими блюда със забележителното участие на авокадото. Всяка рецепта е за 4 порции:
Огретен с авокадо и бадеми
Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Сипете 200 мл мляко в тенджера. Добавете 1 дебел резен лук, (като отстраните само най-външния слой на люспата), 2 тънки ленти от лимонова кора и 1 дафинов лист. Докато млякото поема ароматите, разполовете и обелете 4 големи плода авокадо и отстранете костилките. Нарежете месестата част в купа и поръсете с 2 ч.л. лимонов сок, малко смляна черен пипер и разбъркайте. Подредете половината резени авокадо в съд за печене, поставете отгоре 50 г меки сушени домата и завършете със слой от останалите резени авокадо.
Отстранете резена лук от млякото. Смесете 2 с.л. брашно с още 200 мл прясно мляко и 1 ч.л. дижонска горчица, след което го разбийте с топлото, ароматно мляко. Оставете сместа да заври, като бъркате, докато се сгъсти и стане гладка. Отстранете дафиновия лист и лимоновата кора, след което леко посолете соса. Сипете соса върху авокадото и поръсете с 75 г белени бадеми и ½ ч.л. червен пипер. Печете 15 минути или докато сосът започне да пуска мехурчета, а бадемите леко покафенеят.
Лесна рецепта с авокадо
Една изключително лесна за приготвяне рецепта за пикантна и питателна кремообразна разядка. Всичко, което ви е необходимо за този великолепен кулинарен шедьовър е авокадо, сирене и чесън. Колкото по-простичко, толкова по-съвършено! Вижте пълната рецепта тук >>
Печена сьомга със салца от авокадо
Загрейте предварително фурната на 220 градуса. Пригответе маринатата, като смесите в плитък съд 1 с.л. зехтин, 1 с.л. соев сос, 2 ч.л. течен мед, 2 ч.л. горчица и 1 с.л. лимонов сок. Поставете 4 филета сьомга в плитък огнеупорен съд и и ги залейте с маринатата. Печете сьомгата, без да я покривате, 15 минути или докато месото се лесно и се зачерви на места.
За да приготвите салцата, разполовете, отстранете костилките и нарежете на кубчета 2 плода авокадо. Добавете 2 с.л. бял винен оцет, 2 с.л. нарязан захаросан джинджифил и 1 счукана скилидка чесън. Нарежете 4 стръка зелен лук и тънката част от стръковете и листата на 25 г кориандър в салцата. Разбъркайте.