След като ви запзонахме с вкуса и аромата на традиционните за германската кухня бретцели и други изкусителни баварски ястия, продължаваме в същия дух. Ние може и да не отидем на Октоберфест, но той със сигурност ще дойде при нас!
Немско кисело зеле
Традиционното кисело зелце на немците всъщност няма нищо общо с българското. Тук ги няма нито олиото, нито любимият на нашенското зелце червен пипер. Вкусът му е сладко-кисел и се отличава със силния си аромат, идващ от смесването на подправки като хвойната, кимиона, бахара. Сладката му жилка пък се дължи на карамелизираната захар.
Продукти:
500 г фино нарязано кисело зеле
1 глава лук, нарязана на ситно
2 с. л. краве масло
1 ябълка, нарязана на тънки резени
1 ч. ч. бяло вино
1 ч. л. кафява захар
кимион, хвойна, бахар и сол на вкус
Приготвяне:
Запържете лука в разтопеното масло, след което добавете към него отцеденото зеле. Разбъркайте на бавен огън и прибавете ябълките и виното. Варете без капак на тих огън около 30 мин. Ако е необходимо, налейте малко вода. Добавете захарта, подправете на вкус и запечете на 170°С за 30 мин. Зелето гарнирайте със свински джолан.
Обазда, или баварска салата от сирене
Може би ще се запитате, какво пък е това име? Веднага ви казваме. Думата е на баварски диалект и произлиза от немското angebatzter, което на български звучи: "намачкан". Досетихте се. Тази великолепна салата не само че е намачкана и заслужено носи своето име, но е и много много вкусна…
Продукти за 4 порции:
250 г сирене камембер
250 крема сирене
2 ч.л. меко краве масло
4 малки кисели краставички
2 щипки смлян кимион
2 щипки лют червен пипер (или ако предпочитате, повече)
4-6 с.л. бира
сол и черен пипер
2 глави червен лук
2 зелени стръкчета пресен лук за декорация по желание
Приготвяне:
Настържете камемебера на едро ренде. Смесете го с крема сиренето и маслото, като намачкате добре сместа с вилица. Към получилия се пастет добавете нарязаните на ситно кисели краставички, подправките, солта и черния пипер на вкус. Разбъркайте добре и накрая полейте с бирата. Поднесете салатата охладена и декорирана с нарязания на кръгчета пресен зелен лук. Декорирайте с лунички червен лук. Сервирайте с топъл пухкав бретцел.
Вайсвурст
Можем ли да говорим за немски специалитети, без да споменем за традиционна баварска наденица, характерна с белия си цвят и неподправим вкус и аромат.
Вайсвурстът се приготвя в съотношение 2/3 фино смляно телешко и 1/3 свинско месо. Каймата се подправя с магданоз, джинджифил, кардамон, лимонова кора, лук, черен пипер и сол. Към съдържанието се добавя и по малко сметана и яйца, на които съставки се дължи белия му цвят. Продуктите се смесват много добре и се пълнят в животниски черва. За около 15 минути все потапят в гореща (не вряща) вода и по традиция се поднасят на масата в купичка, заедно с водата в която са престояли, за да запазят максимално топли. При консумация обвивката от естествено черво се премахва. Поднасят се в компанията на бретцели, сладка горчица и, разбира се...бира.
Немски ябълков сладкиш
Продукти:
2 яйца със стайна температура
1 ½ ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. краве масло, меко
1/4 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
3 ябълки
канела
Приготвяне:
Пресейте брашното, ябълките измийте, обелете и нарежете на полумесеци. Разбийте мекото масло със захарта. Добавете едно по едно яйцата, при непрекъснато разбъркване. Накрая добавете брашното с бакпулвера, отново при непрекъсната разбиване. Полученото гъсто тесто изсипете в предварително намазана с олио или масло форма за печене, след което го разпределете равномерно в нея. Върху тестото наредете нарязаните ябълки плътно една до друга. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути, докато сладкишът се покрие с апетитен златист загар. Преди да поднесете, поръсете с канела.