Ястията с присъствието на карфиол се отличават освен с мекия си и нежен вкус, и с изключително полезното си въздействие върху тялото. Като виден антиоксидант, богат на витамин С, карфиолът е храна, която подмладява и предпазва от редица болести.
Карфиолът e супер полезен. Защото... >>
Той е и желан гост във всякакви диети, и най-вече в такива, които целят пречистването на организма. Няколко отбрани блюда с неговото участие ще ви убедят в това. Те са не само здравословни, но и несъмнено вкусни. Всяка рецепта е за 4 порции:
>>
Карфиол и броколи с топено сирене
Продукти:
300 г карфиол, разделен на цветчета
250 г броколи, разделени на цветчета
40 г краве масло
1 малка глава лук, ситно нарязана
2 ½ с.л. брашно
300 мл прясно мляко
150 г топено сирене
2 домата, нарязани на кръгчета
Приготвяне:
Сложете карфиола и броколите в тенджера с вряща вода и варете 3-4 минути, докато омекнат. Отцедете, като запазите водата за соса и оставете настрани. Разтопете маслото в същата тенджера, добавете и разбъркайте лука и запържете внимателно за 5 минути. Добавете брашното и разбъркайте, след което постепенно добавете млякото и 150 мл от запазената вода т варенето. Оставете да заври, като бъркате постоянно, след което варете на слаб огън 2 минути, за да се получи гладък сос. Свалете от огъня. Загрейте предварително грила на висока температура. Добавете към соса 2/3 от сиренето. Посолете и внимателно добавете карфиола и броколите. Прехвърлете с лъжица в затоплен плитък съд. Подредете резените домати отгоре и поръсете с останалото сирене. Печете в грила 4-5 минути, докато се зачерви и започне да вдига мехурчета.
Топ 10 на най-вкусните рецепти с броколи >>
Пилаф с грах и карфиол
Загрейте 2 с.л. слънчогледово олио в голяма тенджера с тежко дъно и добавете 2 ситно нарязани малки глави лук. Запържете за 2 минути, докато лукът започне да омеква. Добавете 1 счукана скилидка чесън и 200 г малки цветчета карфиол. Бъркайте на силен огън за 2-3 минути, докато започне да се оцветява. Добавете ½ ч.л. куркума, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. кориандър, щипка едър лют червен пипер и 300 г измит и отцеден ориз басмати. Разбъркайте на умерен огън за 1 минута, след което добавете 400 г консерва нарязани домати, 500 мл врял зеленчуков бульон, 150 г замразен грах и сол. Оставете да заври, след което намалете огъня. Похлупете и варете на слаб огън 12-14 минути, докато оризът омекне и поеме течността. Добавете 1 с.л. нарязана прясна мента по желание и украсете с 50 г белени бадеми.
Басмати пилаф със запечено пиле >>
Супа с карфиол и синьо сирене
Продукти:
1 малка глава карфиол, разделена на малки розички
1 глава лук, нарязан
1 картоф, обелен и нарязан
900 мл зеленчуков бульон
125 г сирене (горгондзола, рокфор или долчелате), едро нарязано
Приготвяне:
Сложете карфиола, лука и картофа в тенджера и добавете бульона, сол и пипер. Оставете да заври, след което намалете огъня. Похлупете и варете на слаб огън около15 минути, докато зеленчуците омекнат. Прехвърлете половината супа в кухненски робот или блендер и пасирайте до получаване на гладка смес. Върнете в тенджерата. Загрейте супата бавно, докато заври, след което я сварете от огъня. Добавете сиренето и разбъркайте леко. Сипете в купи и сервирайте а момента.