Звезден сладкиш с боровинково сладко

Продукти:
За тестото:
2 ½  ч.ч. брашно
½ ч.л. сол
2 с.л. брашно
225 г масло
За плънката:
1 1/2  ч.ч. сладко от боровинки
1 ч.л. лимонов сок
1-2 ч.л. нишесте

Приготвяне:
Нарежете на кубчета студеното масло. Разбъркайте го с брашно, докато се получат трохи. Добавете яйцето и около ½ ч.ч. студена вода и замесете тестото. Оставете в хладилник за ½ час. Разделете тестото на две неравни части. По-голямата разточете и сложете във форма с диаметър 23 см. Надупчете с вилица. Разточете по-малката част и с помощта на формички за сладки изрежете звездички от тестото. Намажете основата със сладко от боровинки, напръскайте с лимонов сок и поръсете с нишесте. Отгоре наредете звездичките от тесто. Печете в загрята до 180 градуса фурна до златисто. След изваждане от фурната оставете да изстине. Оставете сладкиша да престои няколко часа преди нарязване, за да не се разтече плънката.

Снимка: cosmocookie.blogspot.com

Минипай със сладко от ябълки

Продукти:
2 ½ ч.ч. брашно
2 ч.л. захар
220 г масло
½ ч.л. сол
½ ч.ч. ледена вода
1 яйце
1 с.л. вода
захар за поръсване
За плънката:
1 бурканче домашно сладко от ябълки
щипка канела
1 ч.л. кора от портокал

Приготвяне:
Нарежете маслото на кубчета и го смесете с брашното, солта и захарта в купата на кухненския робот, така че да се оформят трохи. Добавете ¼ ч.ч. от ледената вода и продължете разбъркването. Сложете и другата част от водата. Размесете и оформете тестото на ръка. Завийте го с прозрачно фолио и го сложете в хладилника за 30 минути. Към сладкото от ябълки добавете портокаловата кора и канелата. Загрейте фурната на 220 градуса. Извадете тестото от хладилника и го разточете на кора. Изрежете кръгчета и подредете половината от тях в тава, застлана с намаслена хартия за печене. Разбийте яйцето, добавете 1 с.л. вода. Намажете тестото по края, сложете от ябълковата плънка  по средата и покрийте с друго парче тесто. Направете малки прорези отгоре с остър нож и притиснете по края, така че пайовете да се затворят добре. Намажете ги отгоре с яйце и ги поръсете със захар. Сложете във фурната и печете около 15 минути.

Снимка: theproofofthepudding.net

Чийзкейк със сладко от грозде

Продукти за 6 до 8 порции:
1 ½ пакетчета бисквити
1 ч.л. канела
1 малко пакетче масло
3 яйца
3 пакетчета крема сирене (или сирене маскарпоне)
1 ч.ч. пудра захар
1 кофичка квасена сметана
За глазурата:
200 г сладко от грозде
100 мл вода
сокът на ½ лимон

Приготвяне:
Натрошете бисквитите на ситни трохи, добавете канелата, разтопеното масло и разбъркайте. Полученото ронливо тесто разстелете в кръгла форма с подвижни стени. За да се стегне хубаво блатът, поставете формата за около 10 минути във фризера. Разбийте яйцата и крема сиренето с миксер до получаването на еднородна смес. Прибавете захарта и сметаната и отново разбийте добре. Изсипете сместа върху бисквитената основа. Печете кейка в предварително загрята фурна около 30 минути. Покрийте плътно изстиналия чийзкейк със сладкото от грозде. Оставете сладкиша в хладилник за 1 нощ, за да се стегне добре. При поднасяне, свалете пръстена на формата и гарнирайте с отделените пресни малини и червени боровинки.

Снимка: theurbanhomestaed.blogspot.com

Бухти със смокинова изненада

Продукти:
За тестото
1 ч.ч. прясно или кисело мляко
2 яйца
½ ч.ч. масло
брашно
пудра захар за поръсване
За плънката
500-600 г сладко от смокини
1 к.ч. олио

Приготвяне:
Разбийте изброените съставки. Полученото тесто оставете на топло да бухне. С ръка накиснете парченца от него и във всяко едно завийте по една едра смокиня от домашното сладко. В сърцевината на всяка смокиня по желание може да добавите по 1 с.л. крема сирене или плънка според предпочитанията ви. Бухтите изпържете в загрятото олио, извадете ги, докато са още топли. Поръсете ги с пудра захар или с по 1 ч.л. разтопен шоколад.

Снимка: heartbeetkitchen.com