Звезден сладкиш с боровинково сладко
Продукти:
За тестото:
2 ½ ч.ч. брашно
½ ч.л. сол
2 с.л. брашно
225 г масло
За плънката:
1 1/2 ч.ч. сладко от боровинки
1 ч.л. лимонов сок
1-2 ч.л. нишесте
Приготвяне:
Нарежете на кубчета студеното масло. Разбъркайте го с брашно, докато се получат трохи. Добавете яйцето и около ½ ч.ч. студена вода и замесете тестото. Оставете в хладилник за ½ час. Разделете тестото на две неравни части. По-голямата разточете и сложете във форма с диаметър 23 см. Надупчете с вилица. Разточете по-малката част и с помощта на формички за сладки изрежете звездички от тестото. Намажете основата със сладко от боровинки, напръскайте с лимонов сок и поръсете с нишесте. Отгоре наредете звездичките от тесто. Печете в загрята до 180 градуса фурна до златисто. След изваждане от фурната оставете да изстине. Оставете сладкиша да престои няколко часа преди нарязване, за да не се разтече плънката.
Минипай със сладко от ябълки
Продукти:
2 ½ ч.ч. брашно
2 ч.л. захар
220 г масло
½ ч.л. сол
½ ч.ч. ледена вода
1 яйце
1 с.л. вода
захар за поръсване
За плънката:
1 бурканче домашно сладко от ябълки
щипка канела
1 ч.л. кора от портокал
Приготвяне:
Нарежете маслото на кубчета и го смесете с брашното, солта и захарта в купата на кухненския робот, така че да се оформят трохи. Добавете ¼ ч.ч. от ледената вода и продължете разбъркването. Сложете и другата част от водата. Размесете и оформете тестото на ръка. Завийте го с прозрачно фолио и го сложете в хладилника за 30 минути. Към сладкото от ябълки добавете портокаловата кора и канелата. Загрейте фурната на 220 градуса. Извадете тестото от хладилника и го разточете на кора. Изрежете кръгчета и подредете половината от тях в тава, застлана с намаслена хартия за печене. Разбийте яйцето, добавете 1 с.л. вода. Намажете тестото по края, сложете от ябълковата плънка по средата и покрийте с друго парче тесто. Направете малки прорези отгоре с остър нож и притиснете по края, така че пайовете да се затворят добре. Намажете ги отгоре с яйце и ги поръсете със захар. Сложете във фурната и печете около 15 минути.
Чийзкейк със сладко от грозде
Продукти за 6 до 8 порции:
1 ½ пакетчета бисквити
1 ч.л. канела
1 малко пакетче масло
3 яйца
3 пакетчета крема сирене (или сирене маскарпоне)
1 ч.ч. пудра захар
1 кофичка квасена сметана
За глазурата:
200 г сладко от грозде
100 мл вода
сокът на ½ лимон
Приготвяне:
Натрошете бисквитите на ситни трохи, добавете канелата, разтопеното масло и разбъркайте. Полученото ронливо тесто разстелете в кръгла форма с подвижни стени. За да се стегне хубаво блатът, поставете формата за около 10 минути във фризера. Разбийте яйцата и крема сиренето с миксер до получаването на еднородна смес. Прибавете захарта и сметаната и отново разбийте добре. Изсипете сместа върху бисквитената основа. Печете кейка в предварително загрята фурна около 30 минути. Покрийте плътно изстиналия чийзкейк със сладкото от грозде. Оставете сладкиша в хладилник за 1 нощ, за да се стегне добре. При поднасяне, свалете пръстена на формата и гарнирайте с отделените пресни малини и червени боровинки.