Шоколадов кейк
Разбийте на крем ½ чаша краве масло (120 г) с 1 чаша пудра захар. Прибавете едно по едно 3 цели яйца, 1 ½ чаша брашно, ½ чаша прясно мляко, в което сте разтворили 1 пълна ч.л. бакпулвер, и 2 прахчета ванилия, като биете непрекъснато. Към полученото гладко пухкаво тесто прибавете около 100 г шоколад, разтопен на огъня с 2 с.л. вода. Отново разбийте тестото и веднага го изсипете в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кейк или подходяща малка тавичка. Опечете кейка в умерено силна фурна. Нарежете го, след като изстине, и го поръсете с пудра захар.
Сметанова торта с шоколад
Смесете 3 яйца, 100 г захар, 100 г брашно и 1 с.л. какао за цвят. Печете блата в намазнена тавичка на 150 градуса, след което го оставете да се охлади. Пригответе сиропа, като кипнете 150 г вода и разтворите в нея 150 г захар. После го оставете да изстине. Добавете няколко капки есенция ром. За да приготвите крема, разбийте на пяна 250 г сметана с 250 г бял течен шоколад, и още 250 г сметана разбийте с 250 г кафяв течен шоколад. Разрежете изстиналия блат на две. Тортата се сглобява, като всеки от блатовете се сиропира със захарния сироп. Между двата блата се разстила едната сметана, отгоре – другата. Украсете със 100 г течен шоколад, разтопен на водна баня.
Шоколадово смути с праскови и авокадо >>
Кекс с орехи и шоколад
Разбийте 5 яйца с 250 г захар. Постепенно прибавете 300 г брашно с 1 пакетче бакпулвер в него, 150 мл вода, 150 мл олио и 1 пакетче ванилия. Отделете част от тестото в купичка и разбъркайте с 2 с.л. какао 50 г смлени орехови ядки. В намаслена и набрашнена форма изсипете половината от жълтата смес и върху нея кафявата. Разбъркайте с лъжица. Сипете останалата жълта смес и печете в загрята фурна само на долен реотан при температура 180 градуса. Щом тестото се стегне по ръба на формата, включете и двата реотана и допечете. Полейте охладения кекс със 100 г разтопен шоколад и го поръсете с още 50 г орехови ядки.