Пикантна зимна салата с портокали и нар

Продукти за 4 порции:
6 портокала
1 нар
4 щипки прясно настъргано индийско орехче
4 с.л. сироп Гренадин
десертно сирене

Приготвяне:
Обелените портокали нарежете на парченца и разпределете в 4 чинийки. Срежете 1 нар на четвъртинки. Отстранете зрънцата с лъжичка в купа, като премахнете ципата, кората и меката част. Засипете портокалите със зрънцата нар, залейте всяка порция с по 1 с.л. гренадин, поръсете с прясно настърганото индийско орехче. Към всяка порция добавете по резенче десертно сирене.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Пияни смокини с рикота

Продукти за 4 порции:
1 чаша сушени смокини
½ чаша вишнев ликьор
2 ч.л. мед
1 чаша сирене рикота
2 ч.л. захар
¼ ч.л. екстракт от ванилия
2 с.л. печени бадеми

Приготвяне:
Изсипете смокините, ликьора и меда в малка тенджерка. Сложете сладката смес върху котлона да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри, докато смокините омекнат и ликьорът поеме сладостта им. Разбъркайте заедно с рикотата, захарта и ванилията. Разпределете в 4 десертни купички и поръсете всяка с бадемите.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Пикантна салата с ананас и киви

Продукти:
400 г компот с резенчета ананас
4 плода киви
250 мл сироп от бъз
1 лимон

Приготвяне:
В 4 купи разпределете резенчета ананас от и ги облейте в собствения им сироп. Обелете и нарежете плодовете киви и ги подредете върху ананаса, след което ги облейте със сиропа от бъз. Настържете на едро кората на лимона върху всяка порция. Изстискайте сока отгоре и сервирайте.

Снимка: cookthepart.com

Плодова салата със сусамов дресинг

Продукти за 12 порции:
½ чаша бяла захар
½ чаша лимонов сок
2 ч.л. настърган лук
1 ч.л. дижонска горчица
½ ч.л. сол
2/3 чаша растително масло
1 с.л. суров сусам
1 маруля, накъсана
120 г настъргано сирене
1 чаша счукани на едро орехи
¼ чаша изсушени боровинки
1 ябълка - обелена и нарязана
1 круша – обелена и нарязана

Приготвяне:
В блендер или с кухненски робот смесете захарта, лимоновия сок, лука, горчицата и солта. След като се получи еднородна смес и докато машината все още работи, добавете олиото с бавна и непрекъсваща струя до образуването на плътна хомогенна маса. Добавете сусама и след няколко секунди дресингът е пред вас. В голяма купа сложете марулята, сиренето, орехите, сухите боровинки, ябълката и крушата. Полейте с дресинга, разбъркайте и поднесете.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos