Спанакът е един от най-полезните зеленолистни зеленчуци. Изобилието му от витамини, минерални соли, белтъчини и въглехидрати, превръщат този гост от Персия, в ненадминат природен лек. И това не е всичко. Спанакът придава на всяко ястие великолепен вкус и аромат.

Спанакът в менюто на бебето >>

Спаначена торта с макарони

Продукти:

250 г макарони
500 г спанак
1 глава лук
сол и черен пипер
индийско орехче
1 скилидка чесън
2 с.л. олио
100 г + 250 г сирене пармезан
4 яйца
100 мл течна сметана

Приготвяне:

Сварете макароните в 3 л подсолена вода според упътването на опаковката. Междувременно почистете и измийте спанака. Загрейте олиото и в него задушете нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете мокрия спанак и задушавайте, докато спане и течността се изпари. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбийте яйцата, сметаната, рикотата и фино 100 г от фино настъргания пармезан. Подправете със сол и черен пипер. Изсипете в намаслена кръгла тавичка отцедените макарони, спанака, яйчената смес и разбъркайте. Поръсете с останалия пармезан, покрийте с алуминиево фолио и печете 45-50 минути при 175 градуса. Последните 15 минути отстранете фолиото, за да се получи златиста коричка.

Снимка: foodgawker.com

 

Пълнени яйца със спанак

Продукти за 4 порции:

8 яйца
1 китка сварен и изцеден спанак
сол и черен пипер
галета
масло

Приготвяне:

Сварете твърдо яйцата. Разрежете ги наполовина по дължина. Извадете жълтъците и ги намачкайте с вилица. Смесете ги с малко сварен и изцеден спанак, подправен със сол и черен пипер. С получената смес напълнете яйцата и ги наредете в намаслена тавичка. Поръсете ги с галета. Върху всяко яйце сложете малка бучица масло. Запечете леко и поднесете предястието топло върху пресни листа от маруля.

Снимка: food.com

 

Баница със спанак

Продукти:

кори за баница
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
200 г натрошено сирене
1 китка измит и нарязан пресен спанак
олио

Приготвяне:

Разбийте яйцата и киселото мляко със содата. Добавете сиренето и спанака. Вземете 1 кора за баница и я намажете с олио. Върху нея сложете друга и поръсете с плънката. Навийте на руло двете кори заедно и сложете в намаслена тавичка. По същия начин пригответе останалите кори и редете вита баница. Накрая намажете с малко олио и печете около 20 минути в умерена фурна.

Снимка: thesaucysoutherner.com

 

Фалафел* със спанак и шамфъстък

Продукти за 4 порции:

350 г нахут
700 г пресен спанак
1 глава лук, разрязана на 4
скилидка чесън
20 г магданоз
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. кориандър
¼ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1/8 ч.л. лютив червен пипер
1 яйце, разбито
60 г трохи от бял хляб
6 с.л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
450 мл кисело мляко
2 с.л. брашно

60 г несолен шамфъстък
2 с.л. магданоз за украса

Приготвяне:

Изсипете нахута в купа и го залейте със студена вода, за да го покрие. Накиснете го за 20 минути, после го отцедете и оставете в купата. С пасатор смесете разрязаната глава лук, чесъна, магданоза, кимиона и смления кориандър до получаването на еднородна смес. Добавете бакпулвера, половината сол, лютивия пипер и нахута и отново разбийте добре. После сложете яйцето и хлебните трохи. Разделете полученото на 8 приблизително еднакви части и с влажни ръце оформете кюфтенца. Бланширайте спанака и го нарежете на едро. Нагорещете 2 лъжици зехтин в голям тиган и запържете леко лука. Добавете спанака, останалата сол и задушавайте 2 минути на силен огън, като бъркате леко, докато всичката течност се изпари. Смесете киселото мляко с брашното и спаначената смес и ги присипете в недълбока намазнена форма за печене. Загрейте в тигана останалия зехтин, леко запържете кюфтенцата – по 1-2 минути от всяка страна, после ги наредете върху спанака във формата за печене. Печете в предварителна загрята на 200 градуса фурна 15-20 минути. Поръсете с шамфъстъка и нарязаните зелени подправки и сервирайте.

___

*фалафел – ястие, характерно за страните от Близкия изток, което преставлява кюфте от нахут с подправки.

Снимка: freshfoodsfast.com


 

Още изкусителни блюда със спанак:

Нежна крем супа от спанак и зелен чесън >>

Киш със спанак >>

Пролетна украинска рецепта за борш със спанак >>

Салата с моркови и спанак >>

Пилешки руладини със спанак и сметана >>

Топъл спанак с кедрови ядки >>