Пилешки хапки със сусам
Продукти:
1 кг пилешки гърди
1 с.л. олио, сол и черен пипер
1 яйце
2 с.л. сусам
2 с.л. галета
2 с.л. брашно
Приготвяне:
Яйцето, солта и черният пипер се разбиват в дълбока чиния. В друг съд се смесват сусамът и галетата, отделно се слага брашното. Предварително измитите и подсушени пилешки гърди се овалват най-напред в брашното, след това – в яйцето и накрая – в сусама и галетата. Олиото се загрява и нарязаното на хапки месо се запържва. Прекрасна гарнитура към тази вкусотия е салатата.
Пилешки хапки с лимон и джинджифил
Продукти:
1 кг пилешки гърди
1 лимон
3 с.л. мед
2 с.л. соев сос
2-3 скилидки чесън
¼ ч.л. смлян джинджифил
олио
Приготвяне:
Нарязаните на хапки измити и подсушени пилешки гърди се заливат с марината от прясно изцедения лимонов сок, меда, соевия сос, счукания чесън и джинджифила. Разбъркват се и се оставят в хладилника за 2 часа. Дъното на тавичката се намазва с олио, слагат се хапките, налива се малко вода и се пече в умерена фурна до получаването на златиста коричка.
Пилешки хапки с картофи и моркови
Продукти:
1 кг пилешки гърди
500 г картофи
500 г моркови
вода
олио
сол и черен пипер
Приготвяне:
Картофите и морковите се нарязват на дълги ивици. Слагат се в тавичка, намазана с олио. Наливат се с малко вода и се поръсват със сол и черен пипер. Нарязаните на хапки пилешки гърди се овкусяват със сол и черен пипер и се нареждат върху зеленчуците. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече в силна фурна около 30-40 минути. Фолиото се отстранява, добавя се малко вода, за да не залепнат зеленчуците, и се пече до златисто.