Шоколадов кейк с бадеми и портокал

Продукти:

1-2 портокала
110 г тъмен шоколад
150 г бадеми на люспи
60 г бисквити с овесени ядки
120 г краве масло
130 г захар
4 яйца
3 с.л. неподсладено какао
бадеми за украса
бял шоколад или кокосови стърготини

Приготвяне:
Нарежете на малки парченца шоколада и го разтопете на водна баня. Оставете го да се охлади. Междувременно разбийте в блендер бадемите и бисквитите. Намажете с разтопено масло форма за печене с падащи стени и приберете в хладилника за 15-20 минути. Разбийте захарта и маслото до пухкавост. Добавете портокаловата кора и яйцата едно по едно. Добавете сухата смес от бадеми и бисквити и разбъркайте добре. Накрая сложете охладения шоколад и изсипете в студената форма за печене. Печете в предварително загрята до 175 градуса фурна около 35 минути. Охладете за няколко минути и пренесете в плато за сервиране. Поръсете с какао. Украсете с люспите от бадеми. Отгоре настържете бял шоколад или поръсете с кокосови стърготини. Около кейка наредете парченцата обелен портокал и поднесете.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Маскарпоне крем с целувки и черен шоколад

Продукти:
500 г маскарпоне
125 г черен шоколад
3 жълтъка
100 г захар
50 мл прясно мляко
25 мл ром
портокалова кора
няколко целувки
плод според сезона
шоколад за украса

Приготвяне:
Нарежете шоколада на не много едри парченца. В малка тенджерка налейте гореща вода. Поставете огнеупорна купа и сипете в нея натрошения шоколад и млякото. Купата с вода не трябва да допира горещата вода. Разтопете шоколада на водна баня, като бъркате често. Оставете да се охлади за 10 минути, като разбърквате периодично. Отделете жълтъците на яйцата в купа. Смесете жълтъците и захарта и разбийте сместа до побеляване. Добавете сиренето маскарпоне и рома и разбийте добре до получаването на пухкава смес. Разделете крема на 2 части и в едната прибавете охладения шоколад, а в другата сложете настърганата портокалова кора. Разбъркайте добре и двете смеси.

Пригответе 4-6 десертни чаши и на дъното на всяка сложете от натрошените целувки. Разпределете двете смеси в чашите, като се опитате да насипете в едната половин от бялата, а в другата – от шоколадовата смес. След това внимателно с пръчица разбъркайте леко двете смеси, за да се прелеят красиво само в горната част. Сложете чашите в хладилника за поне 1 час. Преди сервиране украсете с плодовете, настърган шоколад и лентички портокалова кора.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Брауни с портокалови корички

Продукти:
100 г натурален шоколад (70% какао)
110 г краве масло
225 г кафява захар
1 щипка сол
1 ч.л. смляна ванилия
2 яйца
1 жълтък
120 г брашно
3 с.л. тъмно какао на прах
мазнина и брашно за формата
кората на 1 портокал

Приготвяне:
Намазнената с масло форма поръсете с брашно. Нарязаното на парчета масло и натрошения шоколад поставете в купа и разтопете на водна баня. Оставете да се охладят. Захарта, солта и смляната ванилия разбъркайте в студената шоколадова смес. Постепенно прибавете яйцата и жълтъка, като бъркате непрекъснато. Поръсете отгоре брашното и какаото. Бъркайте до получаването на хомогенна смес. Напълнете тестото във тавичката и го загладете.

Печете в предварително загрята на 175-180 градуса фурна 30 минути, докато сладкишът бухне, но по средата е още мек. Проверете с клечка или сламка. Ако по тях полепват и остават следи от плънката, значи сладкишът е правилно изпечен. Оставете няколко минути във формата, след което обърнете сладкиша и го оставете да изстине. Нарежете на парчета . Декорирайте с портокаловите корички и поднесете. По желание може да увиете брауните във фолио и да ги оставите да престоят една нощ.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Портокалов крем с шоколад

Продукти за 4-6 порции:
настърганата кора на 3 портокала
100 г пудра захар
500 мл прясно мляко
3 яйца
4 жълтъка
100 г разтопен черен шоколад

Приготвяне:
Смесете портокаловите кори с пудрата захар. Добавете млякото и сложете на котлона да се затопли. Разбърквайте от време на време. Изключете котлона, преди сместа да заври, и оставете под капак за 1 час, така че млякото да поеме аромата на корите. Разбийте яйцата и жълтъците и добавете постепенно млякото към тях. Разбъркайте внимателно. Отстранете образувалата се пяна по повърхността с лъжица и прецедете сместа. Налейте в малки купички, поставете в дълбока тава с гореща вода и сложете в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 40 минути. Оставете да се охлади на стайна температура, а след това сложете в хладилник да се стегне. Отделете с нож крема от стените на купичките и обърнете в чиния преди сервиране. Полейте всяко с по 1 с.л. разтопен черен шоколад.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos