Свинското месо в съчетание с плодове превръща ястието в същински триумф за сетивата. Всяка рецепта е за 4 порции:

Шунка с картофи и ананас в портокалов сос

Загрейте 2 с.л. олио в голяма тенджера с дебело дъно и 5 минути задушавайте 225 г арпаджик. Добавете 450 г шунка нарязана на малки кубчета и 450 г картофи и задушавайте още 2 минути. Налейте 425 мл зеленчуков бульон и пуснете 2 ч.л. настъргана портокалова кора, 340 г ананас, нарязан на кубчета, похлупете и задушавайте 10 минути.

Смесете 1 с.л. царевично брашно със сока на 1 голям портокал и ги добавете към тенджерата. С леко бъркане подръжте на огъня 1 минута, докато сосът се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер. Сложете в съда 340 г броколи, похлупете и задушавайте 5-10 минути, докато зеленчуците омекнат.

 

Свинско филе с мляко и праскови >>

 

 

Свинско бон филе с ябълки

Загрейте фурната до 200 градуса. В купа смесете 2 с.л. царевично нишесте, 2 с.л. кафява захар, 1 ч.л. канела, 2 с.л. сушени боровинки (или стафиди) и 2 едри ябълки, обелени и нарязани. Всичко това разбъркайте добре. Поставете 450-650 г свинско бон филе в в съд за печене и около него разстелете сместа с ябълките, като внимавате да е разпределена равномерно. Покрийте с капак и запечете за 30 минути.

Извадете ястието от фурната и с помощта на лъжица полейте месото със соса, получен от печенето, докато изцяло го покрие. Поставете капака отново и запечете още 20 минути, докато свинското е готово и придобие кафеникав цвят.

 

Свинско филе "Строганоф" >>

 

Свинско със сливи и кориандър

Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете на скарата хартия за печене. Срежете 4 свински котлета по дължина, но не съвсем до края, така че да се получи "джоб”. Комбинирайте ½ ч.ч. нарязани сушени сливи с 2 с.л. нарязан кориандър и 1 с.л. макадамия. Разделете получената смес на четири порции и с лъжица я поставете в така приготвените "джобове” на месото. Затворете и закрепете с помощта на клечки за зъби. Подправете с черен пипер и листенца мащерка.

Загрейте олио в тиган с незалепващо покритие до средно-висока температура. Запържете свинското месо от всяка страна, до златисто. Поставете го в хартията за печене във фурната и запечете8-10 минути, докато месото стане крехко. Междувременно изсипете във врящата вода 1 ч.ч. кус-кус и го варете, докато напълно поеме водата. Добавете 1 ч.л. чили паста и разбъркайте с кук-куса. Сервирайте със свинските котлети.

 

Свински ребърца с арпаджик и бирени картофки >>