Независимо, че са предястия, тези яйчени съблазни могат прекрасно да заместят и основното блюдо. Знаем, че яйцата са първият представител на т.нар. суперхрани. В тях има достатъчно количество пълноценни протеини, белтъчини и въглехидрати, а ястията с тях спокойно можем да приемем за класика в жанра.  

Яйчена салата с авокадо и домати

Продукти:
8 малки домата
3 твърдо сварени яйца
2 плода авокадо
50 г краве масло
1 с.л. рибен пастет
сока от ¼ лимон
сол
лист маруля

Приготвяне:
Нарежете всеки един от доматите на шест, без да стигате до основата. Разбийте мекото масло със сол, добавете нарязаните много на ситно яйца, намачканите на пюре два плода авокадо, рибния пастет и лимоновия сок. С шприц нанесете сместа между резените домати и украсете с лентички маруля.

 

Яйчена салата с картофи

Продукти:
900 г картофи
4 твърдо сварени яйца
1 лимон
100 г краве масло
черен пипер
червен пипер
сол

Приготвяне:
Сварете картофите цели, обелете ги и ги нарежете. Добавете нарязаните на едро яйца. Подправете и полейте със сгорещено масло. Сервирайте салатата топла. Но поднесена и студена, тя няма да изгуби от чара си.

 

Яйчена салата с шунка и магданоз

Продукти:
5 сварени яйца
2-3 листа от зелена салата
200 г майонеза
сока от ¼ лимон
1 ч.л. дижонска горчица
черен пипер на вкус
200 г шунка
магданоз

Приготвяне:
Нарежете на осминки яйцата. Наредете ги в чиния върху листата от зелена салата. Разбъркайте майонезата с лимоновия сок, горчицата и черния пипер. С получената смес залейте яйцата. Отгоре поръсете шунката, нарязана на тънки лентички.Украсете с листенца магданоз.

Яйчени домати по португалски

Продукти за 4 порции:
2 големи домата
4 твърдо сварени яйца
1 глава лук
скилидка чесън
черен пипер
сол
олио

Приготвяне:
Потопете доматите в гореща вода и ги обелете. Разрежете ги на две и издълбайте сърцевината. Изпържете нарязания на ситно лук, прибавете нарязаната сърцевина, счукания чесън, черен пипер и задушете, докато се сгъсти. Подредете доматите в чиния, във всеки поставете по едно сварено намачкано яйце и залейте със соса. Селвирайте топло.