Чийзкейк със сушени боровинки

Продукти:
200 г бисквити
50 г краве масло
600 г крема сирене
150 мл прясно изцеден сок от портокал
150 г захар
100 г бял шоколад
3 яйца
340 г сушени червени боровинки
2 с.л. ром
захар за поръсване

Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Натрошете на трохи бисквитите и ги смесете с омекналото масло. Намаслете дъното на форма с подвижни стени с дм 24 см. Насипете бисквитената смес, разстелете я до дъното на пласт с дебелина 1 см и притиснете добре. Смесете в купа крема сиренето, 50 мл от портокаловия сок, захарта, натрошения на малки парченца бял шоколад и яйцата и миксирайте. Насипете върху основата на чийзкейка, заравнете пласта и сложете във фурната за ок. 1 час. Оставете чийзкейка да изстине вътре във фурната, за да не се напука отгоре. Сложете чийзкейка да се охлади в хладилника най-малко за 2-3 часа.

Сипете боровинките в тенджера. Залейте ги с рома и останалия портокалов сок (100 мл) и варете на ниска температура, докато плодовете омекнат и течността се изпари. Насипете боровинките върху чийзкейка и поръсете с кристална захар.

Снимка: huffingtonpost.com

 

 

Чийзкейк с шоколад и карамел

Продукти:
1 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. кафява захар
¼ ч.ч. смлени орехи
6 с.л. краве масло на кубчета
За пълнежа:
4 опаковки (по 220 г всяка) крема сирене
1 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. кафява захар
¼ ч.ч. + 1ч.л. брашно
2 с.л. сладкарска сметана
2 есенции ванилия
4 яйца, леко разбити
½ ч.ч. млечен шоколад, разтопен и охладен
¼ ч.ч. карамелен топинг
1/3 ч.ч. ситно натрошени орехи
За ганаша:
½ ч.ч. натрошен млечен шоколад
¼ ч.ч. сладкарска сметана
2 с.л. смлени орехи
карамелен топинг за украса

Приготвяне:
За да не влиза вода във формата с подвижни стени по време на печенето на водна баня, опаковайте я отвън с два пласта алуминиево фолио. В малка купа смесете брашното, кафявата захар и млените орехи за основата. Прибавете маслото и смесете до образуването на трохи. Насипете по дъното на приготвената форма с подвижни стени и притиснете на равен пласт. Печете 12-15 минути на 160 градуса, докато се стегне. Оставете да се охлади напълно. В голяма купа разбийте с миксер крема сиренето с двата вида захар. Сипете ¼ ч.ч. брашно, сметаната и ванилията. Разбийте и прибавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Отделете 1 ч.ч. от сместа. Смесете я с разтопения шоколад и насипете на пласт върху основата на чийзкейка. В друга купа смесете карамеления топинг и останалото брашно. Разбъркайте с орехите. С помощта на лъжица сипете от сместа на няколко места върху шоколадовия слой. Изсипете отгоре останалия пълнеж и заравнете.

Сложете опакованата във фолио форма с подвижни стени в по-голяма от нея тава. Насипете в нея 2 см гореща вода. Печете час и половина на 160 градуса. Изключете фурната и оставете да се охлади вътре. Извадете, прокарайте нож около стените и освободете чийзкейка от формата. Оставете в хладилник за една нощ.

За ганаша поставете поставете натрошения шоколад в купичка. Загрейте сметаната почти до кипване и я сипете при шоколада. Разбъркайте, докато се разтопи и залейте чийзкейка. Поръсете с натрошените орехи и украсете с капки карамелов топинг.

Снимка: coconutsandcardamom.com

 

Меден чийзкейк

Продукти:
10 бр. кори за баница
200 г крема сирене
100 г маскарпоне
1 ч.ч. мед
3 яйца
3-4 с.л. брашно
50 г масло
50 г натрошени орехи
50 г захар
кората на 1 лимон
бели стафиди и смлени орехи за украса

Приготвяне:
Наредете корите ветрилообразно във форма с дм 20-25 см. Поръсете с разтопеното масло, захар и натрошените орехи. Корите трябва да излизат извън формата. Подвийте ги около отвора на съда, за да придадете височина и естетичен вид на чийзкейка. Разбийте останалите съставки в купа и изсипете в средата на формата. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна по порозовяване. Оставете да изстине 1 час във вече изключената фурна. Декорирайте със смлени орехи и бели стафиди.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Чийзкейк с мус от нар

Продукти:
200 г бисквити
50 г краве масло за основата
1 ½ ч.ч. сок от нар + 2 с.л.
7 г желатин
2 ч.ч. сладкарска сметана + 2 с.л.
85 г бял шоколад
¼ ч.ч. захар
1 ч.ч. семена от нар

Приготвяне:
Натрошете бисквитите на трохи и ги смесете с маслото. Разстелете по стените и дъното на тавичка. Сипете двете с.л. сок от нар в огнеупорна купичка. Прибавете желатина и оставете за няколко минути. Разтопете белия шоколад заедно с 2 с.л. сметана. Оставете да се охлади до стайна температура, но без да се втвърдява. В малка тенджера сипете останалия сок и го сложете да заври. Прибавете желатина и разбъркайте. Оставете да се охлади до стайна температура. В голяма купа разбийте с миксер двете чаени чаши сметана, докато започнат да се образуват меки връхчета. Сипете бавно в сместа с шоколада и в захарта. Бъркайте до пълно смесване на продуктите. Прибавете и сместа с наровия сок. Разбийте с миксер, докато се комбинира напълно. Напълнете формата и оставете в хладилник най-малко за 3 часа. Декорирайте със зрънца нар, сметана на спрей и други украси по избор.

Снимка: therawchef.com