Тези избрани блюда ще ви пленят завинаги най-вече с впечатляващото присъствие в тях на нара и неговата завладяваща сладко-стипчива нежна жилка.

Пилешки бутчета с нар

Продукти за 4 порции:

8 пилешки бутчета
2 с.л. краве масло
1 глава лук, ситно нарязан
3 скилидки чесън, ситно нарязани
½ ч.л. чили
1 с. л. зехтин
черен пипер
магданоз
2 чаши пилешки бульон
½ чаша сироп от нар


Подсушете добре пилешките бутчета и ги подправете със сол и черен пипер и ги оставете настрана. В тиган разтопете маслото и добавете, лука, чесъна и чилито.Разбъркайте и пържете в продължение на 1 минута. Дръпнете от огъня и изсипете в друг съд. В същия тиган добавете зехтина и запържете в него пилешките бутчета от всяка страна, докато придобият златист цвят. Добавете лучената запържена смес и пържете още малко, докато бутчетата покафенеят. Накрая облейте бутчетата с бульона и наровия сироп. Разбъркайте леко, покрийте с капак и сложете във фурната. Печете на умерен огън в продължение на 1 час. Извадете и гарнирайте с магданоз и нарови зрънца.

Снимка: food52.com

 

Сметанов сладкиш с нар и смокини >>

 

Кисело мляко с мандарини и нар

Продукти за 4 порции:

3 чаши кисело мляко
2 ч.ч. мандаринови резени
2 шепи пресни листа от мента
½ чаша печени ядки от елда
½ чаша шам фъстък
1 чаша нарови зрънца
2 с.л. лимонов сок
4 с.л. мед

В малка купа смесете нарязаните мандарини с листенцата мента, ядките, наровите зрънца и лимонов сок. Разбъркайте леко. Разпределете киселото мляко в четири купички за сервиране. Покрийте със сместа от плодовете и ядките, като завършите с по 1 с.л. мед на всяка порция. Украсете по желание с няколко резенчета киви.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Пикантни портокали с нар >>

 

Смути от нар

Продукти за 1 коктейлна чаша:

1 чаша замразени боровинки
½ чаша кисело мляко
¼ чаша сок от нар
2 с.л. сироп от нар
4 големи листа от мента плюс още за гарнитура
1 с.л. нарови зрънца за гарнитура

Сложете в блендер боровинките, киселото мляко, сока от нар, сладкия сироп от нар и ментовите листа и пасирайте. Добавете още сок или замразени плодове, ако е необходимо, докато се получи желаната нектарова консистенция. Украсете с листенце мента и нарови зрънца.

Снимка: food52.com

 

10 възхитителни смутита за децата >>

Чийзкейк с горски плодове и нар

Продукти за 6 до 8 порции:

1 ½ пакетчета бисквити
1 ч.л. джинджифил
1 малко пакетче масло
3 яйца
3 пакетчета крема сирене
1 ч.ч. пудра захар
1 кофичка квасена сметана
За глазурата:
200 г замразени горски плодове по избор
зрънцата от 2 нара
100 мл вода
2 с.л. захар
сокът на ½ лимон

Натрошете бисквитите на ситни трохи, добавете джинджифила, разтопеното масло и разбъркайте. Полученото ронливо тесто разстелете в кръгла форма с подвижни стени. За да се стегне хубаво блатът, поставете формата за около 10 минути във фризера.
Разбийте яйцата и крема сиренето с миксер до получаването на еднородна гладка смес. Прибавете захарта и сметаната и отново разбийте добре. Изсипете сместа върху бисквитената основа. Печете кейка в предварително загрята фурна около 30 минути.

Изсипете горските плодове и нара в тенджера, добавете захарта и лимоновия сироп и оставете да заври. Междувременно бърквайте, докато сладката плодова смес кипне. Охладете я за 15 минути, за да се сгъсти. Накрая залейте с нея изстиналия чийзкейк.. Оставете сладкиша в хладилник за 1 нощ, за да се стегне добре.

Снимка: jocooks.com

 

Чийзкейк със сладко от диви ягоди >>