Паеля Валенсиано
Продукти:
250 г пилешко месо, варено
250 г дългозърнест ориз
600 г пилешки бульон
100 г скариди
200 г шунка
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 червена чушка
3 с.л. зехтин
100 г зелен боб, замразен
2 домата
сол
черен пипер
шафран
магданоз
1 малка люта зелена чушка
Приготвяне:
Пилето се нарязва на едри парчета, шунката — на кубчета. Доматите се попарват, обелват и нарязват на парчета. Нарязаният лук, смачканият чесън и нарязаната червена чушка се запържват до омекване. Сипва се оризът и отново се запържва. Добавят се щипка шафран, бульон, сол и черен пипер. Захлупва се и се вари на слаб огън 15 минути. Едва след това се добавят и останалите продукти и се вари под капак още 5-10 минути, докато поеме цялата течност. Поръсва се с 1 с. л. ситно нарязан магданоз, украсява се с нарязаната на колелца зелена чушка и се поднася.
Коктейл Сангрия
Продукти:
1 портокал
1 лимон
1 ябълка
други плодове по избор (къпини, боровинки, ягоди, или праскови…)
3 с.л. мед
канела
карамфил
1 бутилка червено (или бяло) вино
200 мл ром
натурален сок, сода или друго безалкохолно
лед
Приготвяне:
Добре измитите портокал и лимон се нарязват (без да се белят) на малки парченца. Ябълката се почиства от семките и също се нарязва на парчета. Плодовете се смесват с меда и подправките в голяма кана. Добавят се виното, рома и избраното безалкохолно. Разбърква се добре и каната се оставя в хладилник за около час-два. Сервира се с много лед в изстудени чаши.