Сусамът е харктерен са азиатската кухня, но това не прече да го направим и чест гост на нашата трапеза. Под формата на семена или олио, сусамът придава своеобразен екзотичен вкус на всяко ястие. Освен това е и много полезен.

 

Маринована сьомга с аспержи и сусам

 

Продукти за 4 порции:
4 порции филе от сьомга, всяка по ок. 120 г
8 стръка зелен лук, нарязани
2 с.л. сухо шери
1 с.л. лек соев сос
1 с.л. сусамово масло
400 г аспержи
2 с.л. сусам
25 г корен джинджифил, обелен и ситно нарязан

Приготвяне:
Мариновайте сьомгата, като сложите половината зелен лук, добавете филетата, шерито, соевия сос и сусамовото масло. Смесете добре и оставете настрана да се мариноват за кратко. Поръсете аспержите с джинджифил и останалия зелен лук. Добавете сьомгата и маринатата. Варете на пара 5-8 минути, докато месото стане твърдо и розово. Запържете в малък тиган без мазнина 2 с.л. сусам, като разклащате тигана често, докато сусамът покафенее леко. Поръсете сьомгата със сусама преди да сервирате.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Пилешки хапки със сирене и сусам

Продукти за 4 порции:
4 пилешко филе
яйца
4 с.л. галета
4 с.л. брашно
120 г топено сирене
сол
черен пипер
олио
бира

Приготвяне:
Разрежете напречно филетата на половина, леко ги начукайте, посолете и овкусете с черен пипер. Поставете в разреза на всяко от тях сирене от по 30 г и притиснете. Потопете филетата в яйцата, разбити с малко бира, след това – в сместа от галета, брашно и сусам, после отново в яйцето. Изпържете в горещо олио.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Сусамени сладки с мед

Продукти:
300 г сусам
100 г орехи
100 г тиквени семки
500 г мед
кокосови стърготини

Приготвяне:
Нарежете орехите и ги запечете на тиган, добавете сусама, семките и кокосовите стърготини. В друг съд загрейте меда за около 10 минути. Сипете останалите продукти и изчакайте сместа да се сгъсти. Разстелете я в тава, покрита с мокра пергаментова хартия или фолио. Оставете да се охлади на стайна температура. Като се стегне, нарежете квадратни сусамки.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Сусамени бисквити

Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. краве масло
1 ч.ч. пудра захар
3 яйца
1 ч.л. амонячна сода
2 с.л. сусам

Приготвяне:
Разбийте захарта и маслото. Прибавете две от яйцата едно по едно, содата, разтворена в хладка вода и брашното. Омесете твърдо тесто Разточете го на кора, дебела около ½ см. Изрежете бисквити с чаша или формички. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със сусам. Изпечете ги в предварително загрята фурна на около 180 градуса.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos