Солен морковен кекс
Продукти за 12 парчета:
600 г моркови
150 г кашкавал
4 яйца
150 г бита сметана
100 мл зехтин
150 г брашно
50 г нишесте
1 пакетче бакпулвер
1 ½ ч.л. сол
черен пипер
1 ч.л. червен пипер
Приготвяне:
Разбъркайте яйцата добре заедно с битата сметана и зехтина. Отделно смесете брашното, нишестето и бакпулвера, след което ги пресейте върху яйчената смес и поръсете със сол, черен и червен пипер. Добавете настърганите на ситно моркови и кашкавал. Изсипете тестото в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 50 минути. Поднесен дори и студен, кексът запазва превъзходните си вкусови качества.
Класически морковен сладкиш >>
Огретен с моркови
Продукти за 4 порции:
400 г моркови
1 кг пресни картофи
2 с.л. краве масло
2 с.л. брашно
600 мл прясно мляко
сол
черен пипер
настъргано индийско орехче
няколко стръка магданоз
80 г кашкавал
Приготвяне:
Измийте картофите, разполовете ги и ги варете около 15 минути в подсолена вода. Обелете морковите и ги нарежете на кръгчета, след което ги сложете в тенджера, покрийте ги с вода и ги варете около 5 минути. Загрейте маслото, добавете браното и като стане златисто, добавете млякото при непрекъснато бъркане. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Отцедете морковите и ги поставете в намаслена тавичка, поръсете ги със ситно нарязан магданоз. Върху тях наредете отцедените картофи. Залейте със соса и поръсете с настъргания какавал. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 10-15 минути до получаването на изкусителен златист загар.
Морковено руло
Продукти:
500 г пилешко филе
сол
черен пипер
червен пипер
500 г моркови
2 твърдо сварени яйца
150 г квасена сметана (по желание)
Приготвяне:
Начукайте месото. Поръсете го с подправките, настърганите на ситно моркови, сварените яйца, нарязани на кубчета и сметаната. Завийте на руло и завържете с конец. Сложете рулото в тавичка и залейте с 2 ч.ч. вода. Печете в умерена фурна и поднесете с гарнитура по желание.
Пияни руладини с екзотични плодове >>
Морковени кюфтенца с портокали
Продукти за 4 порции:
2 глави лук
1 скилидка чесън
350 г моркови
2 с.л. масло
сок от 2 портокала
250 мл зеленчуков бульон
1 кг картофи
400 г кайма
2 яйца
4 с.л. галета
сол
черен пипер
2 с.л. зехтин
1 малка връзка магданоз
1 ч.л. бял винен оцет
захар
Приготвяне:
Загрейте 1 с.л. масло и задушете ситно нарязаните чесън, моркови и 1 глава лук за 2-3 минути. Добавете кората на ½ портокал и угасете със сока на цял портокал. Слез около 3 минути извадете ¼ от зеленчуковата смес и оставете да се охлади. Продължете готвенето с останалия в тигана микс още 12-15 минути. Сварете картофите в подсолена вода. Към каймата добавете нарязаните на ситно 1 глава лук, яйцата и галетата. Подправете със сол и черен пипер. Оформете 20 кюфтенца и ги изпържете в зехтин. Пюрирайте задушените моркови и ги прецедете през сито. Подправете със сол, черен пипер, малко захар и оцет. Добавете отделените моркови. След като отцедите сварените картофи, ги сложете в съд върху горещ, но изключен котлон, за да се поизпари водата. Добавете 1 с.л. масло и едро нарязания магданоз. Сервирайте кюфтенцата със соса и картофите.