Белите храни може да не изпъкват с особено ярко и ослепително присъствие, както цветните, но и те не по-малко от жълтите, оранжевите, лилавитезелените и червените си събратя могат да се похвалят с изключително ценните си хранителни вещества. Затова смятаме днес да отделим достойно внимание на 4 блюда в бяло.

Крем супа с ряпа

Продукти:
1,5 л вода
3-4 картофа
4-5 бели репи
сол, черен пипер и целина на вкус
2 чаени чаши прясно мляко
бучка масло
2 жълтъка
магданоз

Приготвяне:
След като водата заври, пуснете в нея обелените и нарязани картофи и ряпа. Овкусете със сол, черен пипер и целина. Варете зеленчуците до омекване. Дръпнете супата от огъня, прецедете я и пасирайте. Добавете прясното мляко, маслото и отново върнете супата на огъня. Оставете да поври десетина минути, след което я застройте с двата разбити жълтъка. Поръсете с магданоз и поднесете по желание с крутони.

 

 

Салата с целина и ябълки

 

Продукти за 4 порции:
1 глава целина
3 ябълки
4 с.л. сметана
2 сварени яйца
2-3 щипки сол
бял пипер
2-3 с.л. лимонов сок

Приготвяне:
Рендосайте на ситно целината и ябълките. Полейте с лимонов сок. Добавете сметаната, солта, белия пипер и нарязаните на кубчета сварени яйца. Разбъркайте добре и поръсете по желание с магданоз.  

Снимка: bbqviking.com

 

 

Пикантни хапки от сирене, чесън и ядки

 

Продукти за 4 порции:
600 г прясно краве сирене
2-3 скилидки чесън
магданоз
копър
1 връзка зелен лук
шепа натрошени на едро орехови ядки
сол на вкус

Приготвяне:
Намачкайте сиренето заедно с пасирания чесън и натрошените орехови ядки. Оформете топчета с големина на орех и ги оваляйте обилно в сместа от нарязаните на ситно копър, магданоз и зелен лук.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Карфиол на фурна

 

Продукти:
1 глава карфиол
50 г краве масло
50 г брашно
500 мл прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
кашкавал
грис

Приготвяне:
Накъсайте  карфиола на розички и го наредете в тавичка. В малка тенджерка разтопете 50 г масло и добавете към него 50 г брашно, като бъркате непрекъснато с дървена лъжица до получаване на златист оттенък. Докато бъркате, добавете постепенно 500 мл хладко мляко. Подправете със сол и пипер на вкус. Продължете да бъркате около 10 минути до получаване на гладък, умерено гъст сос. Залейте с него карфиола, така че да го покрие. Настържете отгоре кашкавал, поръсете с грис и печете до златисто.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos