Едни от най-древните храни на човека са т.нар. варива. Виден представител на тази група е грахът. Той се отличава с благия си кадифен вкус и, подобно на боба, с високото си съдържание на растителни белтъчини. Този зеленчук спокойно можем да наредим сред традиционните за българската кухня бобови култури. Освен като основно ястие, след непродължителна топлинна обработка, грахът може да бъде и превъзходна гарнитура, съставна част на салати и предястия. Ето 3 страхотни вкусни предложения с участието на симпатичните малки зелени топчета:

Крем супа с грах

Продукти за 6 порции:

3 с.л. олио
1 малка глава кромид
1 морков
2 средно големи картофа
600 г сух грах IZZI
1 ½ бульон
сол на вкус
млян черен пипер на вкус
магданоз и копър на вкус
1 ч.ч. прясно мляко

Приготвяне:

В олиото запържете ситно нарязания лук, след което добавете граха и нарязаните на кубчета моркови и картофи. Оставете ги на огъня няколко минути. Залейте с бульона и варете, докато зеленчуците се сварят напълно. Когато ги свалите от огъня, подправете на вкус със сол, черен пипер, копър и магданоз. Пасирайте сместа до гладко пюре. Разредете с горещо прясно мляко до предпочитана гъстота. Върнете тенджерата на котлона и загрейте супата, докато леко заври, като не забравяте да разбърквате непрекъснато. Свалете супата от огъня и я поднесете с 1 с.л. сметана.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.

 

 

Празнична разноцветна салата

Продукти за 8 порции:

2 моркова
1 глава цвекло
1 ч.ч. сух грах IZZI
100 г краве масло
1 лимон
1 кофичка цедено кисело мляко
1 настъргана скилидка чесън
Китка магданоз

Приготвяне:

Сварете в леко подсолена вода моркова и цвеклото за около 20 минути, докато омекнат. След като изстинат, ги настържете на едро ренде. В отделен съд сварете в минимално количество леко подсолена вода граха. След като го отцедите, го овкусете с маслото. Сервирайте салатата, украсена с кръгчета лимон, с цеденото кисело мляко, подправено с настърганата скилидка чесън и нарязания на ситно обилно поръсен магданоз.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.

 

Телешка яхния с грах

Продукти за 6 порции:

500 г телешко (птиче или свинско) месо
500 г сух грах IZZI
1 к.ч. олио
50 г краве масло
1 глава кромид лук
5 зрели домата
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 връзка копър
½ връзка магданоз
1 глава чесън
оцет и сол на вкус

Приготвяне:

Месото се нарязва на порционни парчета и се задушава заедно с дребно нарязания лук в разтопената мазнина и малко бульон или вода. Когато лукът омекне, се прибавят червеният пипер, разреденото доматено пюре, солта и гореща вода или бульон, колкото да се покрие месото. Съдът се похлупва с капак и месото се вари до полуготовност, след което към него се прибавя сухият грах, а по-късно и обелените и нарязани домати. Ястието продължава да се вари при умерена температура до пълно омекване на месото и граха, когато се прибавя брашното, разбито в малко вода, отново се вари 5-10 минути, прибавят се дребно нарязаните копър и магданоз и накрая – маслото. Поднася се със счукан чесън и оцет, с украса от резенчета лимон или по желание с кисело мляко.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.