Всяка една коледна трапеза по света се отличава със свое специфично очарование, вкус и аромат. Има обаче и такива гозби, които са традиционни гости върху трапезата на не една или две нации. Например неизменна част от коледната трапеза в Германия, Холандия, Белгия, Австрия, Швейцария и Русия е пълнената патица. Докато скандинавските народи не сядат на коледната трапеза без печения еленски бут.
И за да не бъдем обвинени в пристрастия към една или друга европейска кулинарна традиция, в дните до Коледа ще ви разходим из коледните кухни от различни краища по света. Откриваме нашето кулинарно представление с 3 великолепни коледни ястия от "неутрална" Швейцария:
Патица с гъби и дреболии
Продукти:
1 патица
ок. 500 г дреболии
1-2 глави черве лук
1-2 моркова
250 г гъби (печурки)
1 ч.ч. ориз
сол, бял пипер, червен пипер
зехтин
кисело зеле
Приготвяне:
Суровите дреболии се сваряват и накълцват на ситно. Нарязаните, също така на ситно, червени глави лук се задушават в малко краве масло. По време на задушаването се прибавя настъргания морков и се добавят нарязаните на филийки гъби. Оставя се върху котлона да къкри, докато течността от гъбите се поизпари и те леко омекнат. След това цялата плънка се овкусява със сол и бял пипер. Прибавят се оризът, нарязаните на ситно дреболии и 2-3 ч.ч. бульон. Задушава се отново, докато оризът поеме течността. С получената вкуснотия се пълни патицата, която предварително е овкусена със сол, червен и бял пипер. След това се зашива. От останалата плънка се завиват зелеви сармичики. В голяма дълбока тава се слага нарязаното кисело зеле, като върху него се поставя напълнената патица. Около нея се редят сармичките. Поръсва се с мазнина, отгоре плътно се подреждат цели зелеви листа и едва тогава се пече на 200 градуса около 3 часа. От време на време патицата се обръща, а прегорелите листа се сменят с други.
Орехова майонеза по швейцарски
Продукти:
250 г орехови ядки
3-4 скилидки чесън
100 мл зехтин
2 с.л. лимонов сок
½ ч.л. сол
Приготвяне:
Чесънът се почиства от люспите и се счуква. Пасира се няколко минути. Орехите се смилат отделно на фино. При непрекъснато бъркане към смелните орехи постепенно се вливазехтина, докато го поемат. Прибавят се чесънът, лимоновият сок и солта. С майонезата се подправят порциите от печената със зеле патица. Може да бъде поднесена и с пресен хляб като разядка.