Всяка една коледна трапеза по света се отличава със свое специфично очарование, вкус и аромат. Има обаче и такива гозби, които са традиционни гости върху трапезата на не една или две нации. Например неизменна част от коледната трапеза в Германия, Холандия, Белгия, Австрия, Швейцария и Русия е пълнената патица. Докато скандинавските народи не сядат на коледната трапеза без печения еленски бут.

  • Игнажден – първият от коледните празници
  • Игнажденски колачета
  • Кои заболявания можем да провокираме от преяждане
  • Честита Нова Година!
  • Танците - част от Новогодишния празник
  • Виното на Новогодишната трапеза
  • Баницата разточи и късмет от LadyZone вземи
  • 5 щури места за посрещане на Новата година
  • 4 златни правилата за новогодишния грим
  • Разтоварване след празничните трапези
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 2
  • Как да се справим с унилото настроение
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 1
  • 3 алкохолни и 3 безалкохолни горещи напитки
  • Честита и вълшебна Коледа!
  • Да преосмислим живота си на Рождество Христово
  • Какво да сложим на трапезата в последния ден от Рождественските пости
  • Днес е Бъдни вечер. Бъдете със семейството!
  • 12 традиционни празнични трапези на Бъдни вечер
  • Постни рецепти на деня - 23 декември 2014: Содена питка с паричка

И за да не бъдем обвинени в пристрастия към една или друга европейска кулинарна традиция, в дните до Коледа ще ви разходим из коледните кухни от различни краища по света. Откриваме нашето кулинарно представление с 3 великолепни коледни ястия от "неутрална" Швейцария:

Патица с гъби и дреболии

Продукти:
1 патица
ок. 500 г дреболии
1-2 глави черве лук
1-2 моркова
250 г гъби (печурки)
1 ч.ч. ориз
сол, бял пипер, червен пипер
зехтин
кисело зеле

Приготвяне:
Суровите дреболии се сваряват и накълцват на ситно. Нарязаните, също така на ситно, червени глави лук се задушават в малко краве масло. По време на задушаването се прибавя настъргания морков и се добавят нарязаните на филийки гъби. Оставя се върху котлона да къкри, докато течността от гъбите се поизпари и те леко омекнат. След това цялата плънка се овкусява със сол и бял пипер. Прибавят се оризът, нарязаните на ситно дреболии и 2-3 ч.ч. бульон. Задушава се отново, докато оризът поеме течността. С получената вкуснотия се пълни патицата, която предварително е овкусена със сол, червен и бял пипер. След това се зашива. От останалата плънка се завиват зелеви сармичики. В голяма дълбока тава се слага нарязаното кисело зеле, като върху него се поставя напълнената патица. Около нея се редят сармичките. Поръсва се с мазнина, отгоре плътно се подреждат цели зелеви листа и едва тогава се пече на 200 градуса около 3 часа. От време на време патицата се обръща, а прегорелите листа се сменят с други.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos