Овчарска мусака
Продукти за 4 порции:
1 с.л. зехтин
1 средно голяма глава лук
1 средно голям морков, ситно нарязан
700 г кайма по избор
1 ч.л. мащерка
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. лют доматен сос
450 мл зеленчуков бульон
смлян черен пипер
700 г картофи, разрязани на половинки
60 г настъргано сирене (чедър)
1 разбито яйце
¼ ч.л. сол
Приготвяне:
В тенджера загрейте зехтина и запържете 5 минути лука и морковите. Добавете каймата, разбъркайте и оставете на огъня 2-3 минути. Сложете мащерката, доматеното пюре, соса, зеленчуковия бульон. Поръсете с черен пипер и задушавайте 40 минути. Сварете картофите, излейте водата, намачкайте ги и ги смесете с кашкавала и яйцето, солта и пипера. Сложете месото в голям огнеупорен съд. Отгоре на равен пласт разстелете размачканите картофи, с нож или вилица оформете някакъв орнамент и запечете отгоре за 5 минути в умерено загрята фурна, за да се образува златиста коричка.
Ориенталска мусака
Продукти за 4 порции:
725 мил зеленчуков или пилешки бульон
175 г булгур
550 г патладжан, обелени и нарязани на кръгчета
400 г домати, ситно накълцани
1 с.л. сол
6 с.л. зехтин
1 голяма глава лук
2 намачкани скилидки чесън
450 г нетлъста кайма по избор
по 1 ч.л. смлян джинджифил, канела и куркума
2 ч.л. кимион
смлян черен пипер
60 г кедрови ядки
2 с.л. нарязан кориандър
Приготвяне:
Излейте бульона в тенджера и го оставете да заври, намалете котлона, похлупете съда и задушавайте 15 минути, като при нужда добавите малко вода. Изплакнете патладжаните със студена вода и ги подсушете. В тиган загрейте зехтина и ги изпържете от двете страни. Отцедете излишната мазнина, като поставите патладжаните върху кахнунска хартия. Разстелете половината кайма в дълбок огнеупорен съд, покрийте я с пласт патладжани, а отгоре сложете още един пласт от кайма. Смесете ядките и кориандъра с разварения булгур и ги разпределете върху каймата. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 30-40 минути, докато се образува хрупкава коричка.
Мусака от гъби и леща
Продукти за 4 порции:
600 г патладжани, обелени и тънко нарязани
2 ½ ч.л. сол
4 с.л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
1 зелена пиперка, почистена от семето и ситна нарязана
2 пресовани скилидки чесън
250 г пресни гъби, нарязани
350 г домати, белени и ситно нарязани
2 ч.л. захар
½ ч.л. канела
смлян черен пипер
3 с.л. нарязан пресен магданоз
2 с.л. сухо бяло вино
250 г кафява леща, сварена и отцедена
30 г краве масло
30 г брашно
2 яйца, разделени на белтък и жълтък
¼ ч.л. настъргано индийско орехче
120 г сирене (чедър)
пресен магданоз за украса
Приготвяне:
Поръсете патладжаните с 2 ч.л. сол и ги оставете за 1 час. След това ги изплакнете и подсушете с хартиена салфетка. Нагорещете 2 с.л. зехтин в голям тиган и запържете патладжаните от двете страни. Извадете ги в чиния. Останалия зехтин загрейте в тигана и запържете за 5 минути лука, чесъна и пиперката. После добавете магданоза, доматите, захарта, канелата, поръсете с щипка сол, пипер и налейте виното и водата. Похлупете и задушавайте 10 минути. Сложете и лещата и свалете от огъня.