За да превърнете предстоящите студени зимни дни в малко по-уютни и приятни, представяме ви 3 рецепти, които ще стоплят сърцата ви.
Доставете удоволствие на вас и вашето семейството с едно от тези кулинарни изкушения, които ще ви заситят без да провалят диетата ви.
Супа от карфиол
Карфиолът е богат на фибри и витамин С. Добавете към него и шепа нахут, който пък е източник на протеини, и получавате вкусна и полезна супа, която съдържа съвсем малко калории.
Продукти:
1 глава лук
зехтин
2 скилидки чесън
1 глава карфиол
прясна мащерка
4 ½ ч.ч зеленчуков бульон
сол и пипер
1 ч.ч нахут (предварително сварен)
Начин на приготвяне:
Загрейте малко зехтин в подходяща тенджера и сотирайте лука и чесъна, докато омекнат.
Добавете нарязания на ситно карфиол и мащерка за около 3 минути и не забравяйте да бъркате.
Залейте с бульона и оставете да ври за около 15 минути, или до пълното сваряване на карфиола.
Свалете от огъня, добавете нахута, както и сол и черен пипер и пасирайте с помощта на блендер.
Добавете още бульон при нужда и отново пасирайте.
Крем-супа от тиквички
Пасирайки сварените тиквички, лук, чесън и заквасена сметана, ще опитате една наистина страхотна крем супа, която съдържа само 60 калории.
Необходими продукти:
½ глава лук
2 скилидки чесън
3 големи тиквички, обелени и нарязани на кубчета
1 литър зеленчуков бульон
2 с.л обезмаслена сметана
сол и пипер
Начин на приготвяне:
В тенджера добавете тиквичките, бульона, лука и чесъна и сложете на котлона. Варете на средна температура за около 20 минути, или до пълно сваряване на продуктите.
Свалете от огъня и пюрирайте. Добавете сметаната и разбъркайте.
Крем-супа със запечени домати и чесън
Само си представете благоуханието от подобно кулинарно изкушение! Изяждайки една порция, вие ще приемете само около 200 калории – не звучи никак зле, нали?
Необходими продукти:
5 домата
1 глава чесън
зехтин
1 с.л. риган
1 глава лук
зеленчуков бульон
4 ч.ч вода
босилек за декорация
морска сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C. В тава наредете разрязаните на половинки домати. Поръсете с малко зехтин, сол и риган. Чесънът изчистете и увийте във фолио. Печете заедно за около 35-40 минути.
Когато всичко е запечено, махнете люспите на доматите и развийте чесъна.
В средно голяма тенджера изсипете малко зехтин и запържете лука до златисто. Добавете доматите, чесъна и бульона и залейте с вода.
Когато всичко заври, свалете от котлона и пасирайте до хомогенна смес. При нужда добавете 1 с.л мед или захар, за да убиете киселинността на доматите. Посолете и украсете с пресен босилек.