Орехов пай
Продукти за 6 порции:
250 г брашно
½ пакетче бакпулвер
100 г краве масло, твърдо
3 яйца
400 г захар
200 г почистени орехи
Приготвяне:
Пресейте брашното с бакпулвера. Нарежете маслото на парченца и го намачкайте с брашното на трохи. Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците до бяло със 100 г захар. Смесете жълтъците с брашнените трохи, замесете еластично тесто. Покрийте го с хартия за печене и сложете в хладилника за час. Леко подсушете орехите във фурната, смелете ги и ги смесете със 100 г захар. Разточете тесто, сложете в тава и оформете стени. Отгоре сипете орехите разбийте белтъците с останалата захар. Сипете ги върху орехите и запечете в загрята на 180 градуса фурна. Оставете тавата вътре, докато изстине. Преди да поднесете, украсете с орехови ядки и кафени зрънца.
Орехови колелца
Продукти за 1 тава:
250 г брашно
160 г краве масло
100 г смлени орехи
60 г захар
2 жълтъка
150 г пудра захар
1 пакетче ванилова захар
Приготвяне:
Нарежете маслото на кубчета. Пресейте брашното и го смесете с орехите. Добавете жълтъците, маслото, сипете 60 г захар и замесете гладко еластично тесто. Загърнете го във фолио и сложете в хладилника за час. Загрейте фурната на 175 градуса. На набрашнена повърхност оформете от тестото руло, нарежете го на парчета и оформете на колелца или в желана от вас форма. Сложете в застлана с хартия за печене тава и печете най-много 15 минути до златисто. Пудрата захар смесете с ваниловата. Извадете подковите от фурната и оваляйте в захарната смес. Оставете да изстинат.
Прасковен десерт с орехи и маскарпоне
Продукти за 6 порции:
500 г праскови
100 г почистени орехи
70 г захар
1 щипка канела
250 г маскарпоне
100 мл сметана
150 г пудра захар
Приготвяне:
Измийте прасковите и ги попийте със салфетка. Отстранете костилките и всяка половинка нарежете на тънки резени. Начупете орехите и ги смесете със захарта. Оставете да изстинат и разбъркайте с канелата. За крема разбийте маскарпонето със сметаната и пудрата захар. Сложете прасковите и крема на слоеве в стъклени чаши. Наръсете с орехи и сложете за около 1 час в хладилник.