С идването на есента се радваме не само на променящата се природа, но и на сезонните плодове и зеленчуци. Днес ще обърнем специално внимание на ябълката – сочна, сладка и подходяща за направата на всякакви сладкиши. Рецептите на три от тях ще намерите поместени по-долу. Да ви е сладко!

Ябълкови мъфини с канела

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Необходими продукти:

1ч.ч нарязани на дребно ябълки

1ч.ч брашно

2 яйца

100гр захар

4с.л олио

шепа смлени орехи

½ ч.л канела

1 бакпулвер

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и бакпулвера, за да сте сигурни, че сместта за мъфините ви ще стане гладка и пухкава.

В купа разбийте яйцата и захарта с помощта на миксер, като към тях добавите бавно брашняната смес. Към полученото тесто добавете постепененно ябълките и орехите като разбърквате с лъжица или тел за бъркане.

При разпределението на сместа във формичките за мъфини се оверете, че оставяте пръст разстояние преди ръба на формата, защото тестото ще се надуе. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до добиване на златист цвят.

 

 

Пълнени печени ябълки

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Необходими продукти:

6 ябълки

100гр ядки по избор

100 гр стафиди или други сушени плодове

мед

канела

Начин на приготвяне:

Почистете ябълките от семките като внимавате да запазите цялостта им.

С помощта на кухненски робот нарежете ядките и плодовете до желаната големина. Към получената смес добавете меда и канелата.

Всичко това изсипете в ябълките. Печете в предварително загрята умерена фурна за около 40 минути. Внимавайте ябълките да останат сочни.

Ябълков сладкиш

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Необходими продукти:

4 яйца

2ч.ч брашно

2ч.ч захар

1ч.л бакпулвер

малко сода

канела

100гр орехи

2ч.ч ябълки

1 ябълка за декорация

пудра захар

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете на малки кубчета ябълки. В подходяща купа пресейте брашното, бакпулвера и содата.

В отделен съд разбийте яйцата със захарта и канелата, след което добавете пресятото брашно. Накрая добавете нарязаните на кубчета ябълки и нарязаните на ситно орехи.

Изсипете получената смес в подходяща тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Върху тестото наредете резенчета ябълка за декорация. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златиста коричка. Поднесете поръсено с пудра захар.