След като ви запознахме със здравословните и, надяваме се, вкусови качества на оранжевите, жълтите и лилавите плодове и зеленчуци, време е да отделим подобаващо внимание и на червените. Червените храни (ягоди, малини, боровинки, ябълки, череши, ряпа, домати, чушки) са сред първенците по съдържание на антиоксидантни. Те са мощни имуностимулатори и същинска съкровищница на витамини, минерали и фибри, полезни за храносмилането. На всичкото отгоре от черевените вкусотии не се пълнее, тъй като всички те са бедни на калории. Особено препоръчителни са като превенция срещу рака!

Салата с червени чушки

Продукти:
8 сладки червени чушки    
¼ чаша прясно нарязан магданоз
2 до 3 скилидки чесън, пресовани
½ ч.л. сушен риган
 ¼ ч.л. сол
½ чаша зехтин
2 с.л. оцет

Приготвяне:
Измийте и нарежете по дължина на четири чушките. Изпечете ги от двете страни в нагорещен тиган. Обелете ги. В голяма купа смесете магданоза, чесъна, ригана и солта и ги изсипете върху чушките. Полейте ги с оцета и зехтина.

Доматена тарта

Продукти:
1 опаковка бутертесто
4 с.л. зехтин
400 г пилешко филе
½ ч.ч. настърган кашкавал
1 кг и 300 г домати
сол и черен пипер на вкус
магданоз
1 глава лук
2 с.л. пресен риган

Приготвяне:
Разстелете тестото в тавичка за печене. Част от тестото повдигнете по стените. Стърчащите над тавичката краища отстранете. Надупчете дъното с вилица. Застелете с хартия за печене и посипете бобени зърна. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути, докато ръбчетата станат златисти. Отстранете хартията, поръсете с кашкавала и печете 15-20 минути, докато се разтопи. Оставете тартата да поизстине. Междувременно в голяма купа смесете зехтина и пилешките филета, отцедени и нарязани на кубчета. Прибавете доматите, нарязани на половинки. Овкусете със солта и черния пипер. Разбъркайте. Прехвърлете в тенджера и задушавайте не повече от 15 минути, като разбърквате периодично. Получената вкусотия прехвърлете с решетеста лъжица върху тартата. Увеличете температурата на фурната до 220 градуса. Смесете в купа магданоза, лука и ригана и поръсете върху доматите. Печете 15 минути. Сервирайте тартата още пухкава и топла.

Пай с червени боровинки

Продукти:
750 г брашно
4 яйца
220 г масло
350 г пудра захар
1 бакпулвер
щипка сол
250 г червени боровинки
30 г сухар
червени боровинки (пресни или от сладко)

Приготвяне:
Замесете тесто и го оставете да престои ок. ½ час. Вземете 2/3 от него и разточете пласт в тавичка. Поръсете със сухар и шепа червени боровинки. Останалото тесто замесете с още малко брашно, за да стане по-твърдо и настържете на ренде. Пръснете трохите равномерно върху сладкото и печете в умерена фурна. Извадете пая. След като поизстине, го поръсете плътно с останалите червени боровинки.