Разядка със сирене
Продукти за 4 порции:
200 г сирене
40 г краве масло
2 с.л. квасена сметана
2 скилидки чесън (или малка глава кромид лук)
черен и червен пипер
Приготвяне:
Към добре намачканото сирене се прибавят маслото, сметаната, счуканият чесън (или настърганият на ситно лук). Сместа се подправя на вкус с черен и червен пипер и се разбива добре, след което се поставя върху пергаментова хартия и се оформя като салам. Готовата разядка се оставя в хладилника, за да се втърди. Използва се за приготвяне на сандвичи или се поднася нарязан на кръгчета заедно с други студени закуски или ордоври.
Разядка с кисело мляко и магданоз
Продукти за 4 порции:
1 кг кисело мляко
2 връзки магданоз
40 мл зехтин
50 г орехови ядки
2 скилидки чесън
сол
Приготвяне:
Към киселото мляко се прибавят счуканите скилидки чесън и орехови ядки, ситно нарязаният магданоз, зехтинът и сол на вкус. Сместа се разбърква леко и се намазва върху тънко нарязани филийки хляб, които отгоре се украсяват с ивички от червени репички и краставички.
Разядка с гъби
Продукти за 4 порции:
200 г гъби
70 г краве масло
черен пипер
лимонов сок
сол
Приготвяне:
Гъбите се сваряват в подсолена вода, смилат се добре и се прибавят към разбитото до пухкавост масло. Сместа се подправя на вкус със сол, черен пипер и лимонов сок и се разбърква добре. Полученият пастет се намазва на тънки хлебни филийки, които се украсяват с маслини и магданоз.