Би било истинско престъпление да не хапнете тиква сега, когато започва да се среща все повече и повече на пазара. Ако обаче ви се иска нещо по-различно от това да я запечете и намажете с мед, предлагаме ви да хвърлите едно око на следващите 3 десерта, които несъмнено ще ви спечелят.
Крем карамел с тиква
Необходими продукти:
500г. тиква
600мл. прясно мляко
4 яйца
300г. захар
1 пакетче ванилия
1/2ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва, нарязва се и сварява. След това се отцежда и се пасира.
Половината от захарта се карамелизира, след което и с нея се облива дъното на формички за крем карамел.
Яйцата се разбиват с останалата захар, прясното мляко, ванилията и канелата. Към тях се добавя пюрираната тиква. Сместа се излива върху карамелизираната захар. Формичките се поставят в тава, в която се налива вода, така че да достига до половината от стената на формичките.
Кремът се пече в предварително загрята до температура 160 градуса фурна около 60-90 минути. След като се охлади, се обръща в чиния.
Тиквени курабии с канела
Необходими продукти:
300г. тиква
500г. брашно
100г. краве масло
140г. захар
100г. кисело мляко
1 голямо яйце
2ч.л. бакпулвер
1/2ч.л. канела
1 пакетче ванилова захар
1 щипка сол
орехи за украса
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства, сварява и пасира.
В купа се сипват брашното, ваниловата захар, захарта, солта, канелата и маслото. Разбъркват се до получаване на трохи.
Тиквеното пюре се смесва с киселото мляко и яйцето, добавя се маслената смес и ако има нужда се слага още брашно.
Сипва се бакпулверът и се разбърква добре, докато се получи гъсто лепкаво тесто.
От тестото се правят средни на големина топчета, които се сплескват леко и с помощта на нож се оформят гънките на "тиквата". В центъра се слага половин орех.
Поръсват се с кристална захар и се пекат около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Тиквен пай
Необходими продукти:
220гр. брашно
100гр. студено масло, нарязано на парченца
1/2 ч. л. сол
2 яйца
160гр. захар
100гр. течна сметана
1 чаена лъжица канела
600гр. тиква
2с. л. захар
4-5с. л. студена вода
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в купа и се смесва със солта и захарта. В средата му се прави кладенче и се слагат нарязаното масло и 2 супени лъжици от студената вода. Меси се до получаването на смес, подобна на трохи.
Добавят се още 2 супени лъжици от студената вода и месенето продължава, докато се получи твърдо, не лепнещо тесто. Вода се добавя в случай, че тестото се разпада.
Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и сметаната. Добавя се подправките и сварената и пасирана тиква. Бърка се, докато се получи хомогенна смес.
В предаварително загрята фурна на 180°С се пече разстеленият блат, върху който се изспипва вече приготвената смес. Паят се пече около 40 минути до стягане и придобиване на златист цвят.
Сервира се охладен.