Тялото на Елизабет Андерсън-Сиера не функционира като повечето – то е създадено за разбиване на световни рекорди, но и едновременно с това е предпоставка за сериозни здравословни проблеми на притежателката си.

След като става майка за първи път преди 8 години, Елизабет научава, че живее със синдрома на хиперлактацията – рядко заболяване, което кара организма да произвежда огромно количество кърма.

 "При типичното кърмене има цикъл от произведени хормони, които произвеждат пролактин, който прави снабдяването с мляко", обяснява тя пред PEOPLE. "В моя случай имам уголемена хипофиза и тя отделя много повече от нормалното".


"С този абсурден излишък на пролактин тялото ми просто ще произвежда мляко от само себе си. И ако не изпомпвам, за да облекча натиска или предлагането, което тялото ми прави, започват да се случват неща като възпаление на тъканите, мастит или развитие на абсцеси", продължава майката от Орегон.

Благодарение на своето заболяване Андерсън-Сиера съвсем скоро постави рекорд на Гинес за най-голямо дарение на кърма от един човек – цели 1599,68 литра.


"За първи път бях официално диагностицирана през пролетта на 2015 г., но започнах да проявявам признаци и симптоми на синдрома на хиперлактацията през лятото на 2014 г. по време на бременността на първородното ми дете", споделя тя. "Беше много трудно да се справя с това. Не само че бях съвсем нова майка, но и трябваше да се науча да използвам помпи за кърма и да намеря време за изпомпване."Елизабет бързо научава, че изпомпването на кърма ще отнеме много от времето й, което тя може да отдели за семейството.

"Не осъзнавах колко много ще трябва да променя начина си на живот, за да мога да се съобразя със синдрома", казва тя.

Майката, която в момента има 3 деца, сядала над помпата за кърма межди 8-10 пъти на ден, като всяко помпане продължава около 45-60 минути.

“Само изпомпването е равносилно на работа на пълен работен ден, като в това число не влизат неща като измиване и стерилизиране на оборудването, пакетиране и замразяване на млякото", казва майката, която до момента е дарила общо около 10 хиляди литра кърма.


Трудните моменти Елизабет преодолява чрез мисълта, че може да е полезна и на други хора. Тя е помогнала на безброй семейства в своя район чрез даряване на кърмата си.


"За първи път научих за донорството на мляко, докато все още бях бременна с първия си син", казва тя.

Първо тя дарява чрез Червения кръст, а след това и в местния родилен център. Млякото й е толкова много, че тя кандидатства и в млечна банка, която снабдява с мляко недоносени деца.

До момента Елизабет е опитвала няколко медицински лечения за спиране на кърмата, които се радват на известен успех, но страничните ефекти били твърде много.Една от възможностите в бъдеще е да се направи двойна мастектомия, за да се отстрани действителната тъкан, която създава кърмата.

„Синът ми е на 7 месеца и го кърмя, така че мисля, че след като бъде отбит, ще започна да обмислям по-сериозно възможностите си и най-вероятно двойната мастектомия.“

Вижте във видеото как се кърми масово в мола: