Как да съчетаваме цветовете, за да постигнем уют и комфорт в своя дом? Енциклопедията „Цветовете“ е необходимост за всеки дизайнер. В тази книга, пълна с насоки и практични указания, ще откриете 200 цветни палитри с идеи за дизайн на домашен интериор. Ще научите как с помощта на цветовете се създава атмосфера, илюзия за пространство, дълбочина, топлина или осветеност.

Цветът е едно от най-интересните явления на земята. Още от началото на човешката история хората са го използвали, за да маркират територията си или да украсят обкръжаващото ги пространство. Цветът е мощно средство – той може да съживи и освежи остарялото пространство във всеки дом, да промени настроението и да повдигне духа на човека. Различните култури по света придават различни значения на един или друг цвят. Цветът може да бъде страстен и чувствен, но може да бъде и успокояващ и съзерцателен. 

За да ви помогне да направите сами избора на цвят за интериора на вашия дом, книгата е разделена на девет глави според основните групи от цветове. Във всяка глава има примери за различната сила и нюанси на цвета – от яркия, чист и основен тон до деликатния блед нюанс. 

* Как да използваме тази книга. Указания за използване на предложените палитри

* Цветовете в дома

* Теорията на цветовете. Цветен кръг на Херинг

* Цветовете, които подхождат на вас. Прости правила за работа с цветовете

* Цвят и настроение. Цветове и емоции. Цветовете, които вдъхновяват

* Да създадем цветова база данни. Указател на цветовете

* Розови цветове (червена боровинка, малиноворозово, магента, фламинго, лавандула, роза, кораловорозово, ягодоворозово и др.)

* Червени цветове (виненочервено, портвайн, тъмночервено, цинобър, пепел от рози, вишневочервено, рубиненочервено, класическо червено и др.)

* Оранжеви и кафяви цветове (шоколад, махагон, канела, мандарина, портокал, нектар, карамел, шафран и др.)

* Жълти цветове (златиста охра, пустиня, слънчевожълто, мед, лимон, пшеница, кремаво и др.)

* Зелени цветове (зелена гора, изумрудено, грахово, авокадо, зелен лимон, зелена ябълка, аквамарин, мента, океан и др.)

*Сини цветове (индиго, оловносиньо, топаз, морска вода, аквамарин, небесносиньо, студеносиньо, метличина, деним, синчец и др.)

*Виолетови цветове (къпина, грозде, пурпур, перуника, аметист, лавандула, люляк, циклама, слива, касис, патладжан и др.)

*Неутрални цветове (кора на дърво, норка, стрида, пясък, слама, мляко, слонова кост, папирус, глина, камък, маслина, каки и др.)

Прочетете избран откъс от енциклопедията „Цветовете“, която излиза от издателство "Книгомания". >>>

Цветовете в дома

Домът е нещо повече от обикновен покрив над главата. Нашите жилища са се променили коренно в сравнение с миналото. Жилищата днес имат разнообразни функции, често в тях се помещават ресторанти, детски градини, хотели, офиси, библиотеки и храмове. Те трябва да осигуряват радост, защита, отмора, спокойствие, вдъхновение и топлина на всички, които влизат в тях. 

Цветът може значително да промени всяко пространство в дома. Възможностите да се направи това са почти безгранични и умелото използване на цветовете позволява да се внесат изменения както в традиционните, така и в модерните жилища. Бледите и светлите цветове могат незабавно да освежат остарелия интериор, създавайки усещане за чисто, светло и обемно пространство. Наситените цветове, като например рубиненият или изумруденозеленият, създават уют и интимна, приятна атмосфера. 

Цветовете в дома не могат да се сменят толкова често, колкото сменяме дрехите си, затова е особено важно какви цветове ще изберем. Тази книга има за цел да ви помогне да се спрете на най-подходящото, така че изборът ви да съответства на вашия начин на живот и да задоволи личните ви и емоционални потребности. 

Смесвайте модерното с традиционното: използвайте контрастни елементи като бледите цветове на водата с крещящи, неоновооранжеви отблясъци или декорирайте френските мебели с неголеми детайли от метал или ярка пластмаса. 

Цветът днес

Цветът е едно от най-интересните явления на земята. Още от началото на човешката история хората са ги използвали, за да маркират територията си или да украсят обкръжаващото ги пространство. Цветът е мощно средство – той може да съживи и освежи остарялото пространство във всеки дом, да промени настроението и повдигне духа на човека. Различните култури по света придават различни значения на един или друг цвят. Цветът може да бъде страстен и чувствен, но може да бъде успокояващ и съзерцателен.

Цветовете впечатляват всички. Наред с текстурата те ни помагат да превърнем света във възхитително и красиво място за живеене. В известен смисъл  те са общодостъпен съвременен лукс. Само допреди 100 г. цветовете са били достояние единствено на богатите – та нали не е имало цветна телевизия, лъскави цветни списания или книги, нито пластики и изкуствени багрила за текстила. За повечето хора светът чисто и просто е бил обагрен в различни нюанси на сивото. Но развитието на химическата промишленост през 50-те години на ХХ в. дава възможност да се произвеждат много повече цветове, багрила и бои. Днес е възможно да бъдат създадени над 16 млн. различни цвята. Развитието на технологията на производството на бои означава, че сега можем да купуваме хиляди различни типове боя, като се започне от основните емулсии, мине се през металиците и екологично чистите бои и се стигне до магнитните бои. 

Оцветявайте смело

Използването на боя е най-простият и евтин начин за цялостна промяна и освежаване на всяко пространство в дома. Никога досега при боите, тапетите, мебелите и тъканите не е имало такова голямо разнообразие в избора на цветове, което ни дава възможност да изявим собствените си дизайнерски способности. Но с какво да започнем при наличието на такова голямо разнообразие? С всички тези възможности изборът на цветове за дома може да обърка и уплаши както дилетантът, така и професионалният декоратор. Мнозина производители на бои се хвалят, че на практика могат да получат всякакъв цвят, което дава невероятни възможности. Но как да решим кой е идеалният оттенък?

Тази книга може да ви помогне да изберете подобаващия цвят за вас и за вашата стая, а след това да ви покаже как да изградите поразително красив интериор, базиращ се на този цвят. Правилният избор на цветово решение за стаята може да промени скучното жизнено пространство в стилен интериор. Взети навреме, тези решения могат да имат важно значение, защото не само ще впечатлите своите приятели и семейството си, но ще вдигнете и цената на недвижимото си имущество. Тази книга ще ви въоръжи с теоретични познания, с малко вдъхновение и ще ви убеди в наличието на собствен вкус, което ще ви даде необходимата увереност да използвате пълния потенциал на цветовете.

Да освежим остарялата стая за гости. Цветът на лавандулата става по-топъл в съседство с пламтящия оранжев и яркия пурпурен цвят. Смело използваните десениса най-сигурният начин за придаване на завършен вид на гостоприемния интериор. 

С какво да започнем

Преди да изпълните пространството с цветове, трябва да вземете предвид редица фактори. Скромните практически познания и съзидателното вдъхновение могат да ви помогнат много, за да направите правилния избор. Когато избирате цветовете за своя дом, задайте си следните въпроси:

  • Какво е предназначението на това помещение?
  • Кой използва най-много това помещение?
  • През кое време на деня ще бъде използвано най-много това помещение?
  • Какво количество дневна светлина попада в него?
  • Какви важни архитектурни детайли присъстват в него?
  • Какви мебели вече има или ще има в стаята?
  • Какви цветове ще преобладават в съседните помещения?
  • Какви чувства и емоции искате да вложите в този интериор?

Запомнете отговорите на тези въпроси и ги имайте предвид. Много скоро ще можете да откриете идеалното си цветово решение на своята стая.

Хармонична палитра от оранжеви и златисти цветове. Мекият тиквен цвят на стените е усилен от допълнителните акценти на цветовете от същото цветово семейство.

Съвети:

  • Използвайте цветове и десени, които истински ви харесват, дори когато донякъде са непривични и ексцентрични.
  • Осигурете повече естествена светлина в стаята с помощта на големите прозорци, остъклените врати и боядисаните в светъл цвят стени.
  • Създайте приятна атмосфера в тъмните кътове, като използвате меко осветление и топли цветове като червените и оранжевите.
  • Смелото използване на синьото възбужда и въодушевява. Излъчването на всеки интериор се засилва, когато в него се появи неочаква цветови акцент.