Едно щраусовото яйце се равнява на 20-30 кокоши. Бройката не е точна, защото щраусовото яйце може да варира в размера си. Срещат се такива с тегло от 1 до 2 килограма. Максималният размер се получава, когато женските индивиди получават повече царевица като храна. Средната височина на яйцето е около 12 см. Женският щраус снася между 2 и 5 яйца и е най-голямата жива птица в света. Веднъж снесено, яйцето може да се запази до 6 месеца в хладилник.

Снимка: iStockЩраусовото яйце се вари 3 часа

Въпреки тази сериозна продължителност е възможно жълтъкът му да остане течен. Цветът му е много жълт от този на кокошите яйца. Заради големината на яйцата, ще са ви нужни поне 5 опаковки от една боя, за да успеете да боядисате черупката му. Черупката на щраусовото яйце е с много по-високо съдържание на калций от обикновените кокоши яйца. Това е причината то трудно да се оцветява.

Освен сваряването и боядисването, при щраусовите яйца по-трудно се случва и обелването им. Черупката, с цвят слонова кост, е здрава и дебела. Когато черупката се използва за декорация, тя се пробива с бормашина или други специални уреди, а за украса се използват акрилни бои.

Снимка: iStockГурме десерт

Крем карамелът от щраусово яйце е уникално вкусен десерт. Приготвен с такъв продукт, вкусът му е много по-различен от този на традиционния десерт, направен с кокоши яйца.